Ledningsassistenten – en roll på väg att försvinna i framtiden?
Om cirka tre år kommer mer än hälften av alla anställda att behöva att ställa om och uppgradera sina färdigheter kring sådant som rör ny teknik. Detta enligt en undersökning som genomförts av World Economic Forum. I samma undersökning listas administrativa och ledningssekreterare som en “överflödig” roll på den framtida arbetsmarknaden.
Mer administration men färre administratörer – hur går det ihop?
Men det finns flera starka skäl att tro att så inte nödvändigtvis är fallet. Forskarna och författarna till boken Administrationssamhället, Anders Ivarsson Westerberg vid Södertörns högskola och Anders Forssell vid Uppsala universitet, pekar på de administrativa tjänsternas värde i samband med att allt fler ägnar allt mer av sin arbetstid åt administration. Att så är fallet menar de är mycket på grund av att de klassiska administratörerna, som till exempel sekreterare, kontorister och kanslister har minskat drastiskt under de senaste 25 åren.
Detta har bland annat resulterat i att administrationen har amatöriserats och försämrats då medarbetarna själva ska sköta en stor del av det administrativa arbetet. För att de som är menade att arbeta med kärnverksamheten i en organisation ska kunna göra det på ett produktivt sätt, menar forskarna, spelar de mer administrativa tjänsterna en betydande roll.
“Det aldrig har varit så rätt att ha en assistent som nu”
Den del av branschen som arbetar med själva efterfrågan av ledningsassistenter, det vill säga
rekryterarna, menar även dem att ny teknik inte konkurrerar med rollen. Snarare förstärker dessa nya företeelser ledningsassistentens betydelse.
– Ledningsassistentrollen är för oförutsägbar för att ersättas med exempelvis en robot. En robot kan på sikt istället avlasta en assistent så att hen kan ägna sig åt ännu mer betydelsefulla arbetsuppgifter, säger Marie Bodén, affärsområdeschef på The Pace, som har jobbat med den här typen av roller sedan i slutet av 90-talet.
Marie menar att tidigare fanns det en uppfattning om att det var “fult” att ta hjälp. Men idag handlar det snarare om att jobba smart. Hon menar att det blir fler och fler specialistorganisationer och då krävs det avlastning och stöd för att kunna jobba med ”rätt” saker.
– Min spaning är att det aldrig har varit så rätt att ha en assistent som nu, fortsätter Marie.
“Ser ingen avmattning av behovet”
Eva Bennich Rathsman, rekryteringskonsult och konsultchef på Inhouse, är även hon inne på samma spår.
– Vi ser ingen avmattning av behovet av den seniora assistenten. Tvärtom, det här är en roll som verkligen behövs. Men visst har rollen förändrats och utvecklats de senaste åren, säger Eva.
Eva ser att de fantastiska digitala lösningar som har gjort entré under de senaste åren framför allt underlättar vardagen, så kan assistenten själv få hjälp med att frigöra sin egen tid för att till exempel vara ett strategiskt bollplank till sin chef och även driva stora projekt vid sidan om.
– Chefen idag har med andra ord en stor avlastning av sin assistent. Ofta har assistenten och chefen ett väldigt nära samarbete och assistenten är den som proaktivt kan identifiera ett behov och stötta sin chef. Att chefen dessutom har en person som är insatt i verksamheten och de dagsaktuella frågorna samt kan hjälpa en med omvärldsbevakning samt tolka och snabbt förstå ekonomiska rapporter är ovärderligt för en chef idag, och det kommer inte försvinna, avslutar Eva.
Källa. World Economic Forum
Läs mer: Lista: 8 restauranger med chambre séparée i Stockholm