Renoveringen, som omfattade tre våningsplan, präglades av Higabs tydliga mål: att använda så mycket återbrukad inredning som möjligt. Rekomo, som vann den förnyade konkurrensutsättningen, bidrog med både återbrukad inredning och renovering av befintliga möbler.
– Genom att främja ett cirkulärt tänkande vill vi minska vår klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar fastighetsförvaltning. Vi ser detta som ett steg mot ännu mer hållbara arbetsplatser överlag, där vi hoppas kunna sätta en standard för hur kontor kan se ut, säger Linda Malm, chef för avdelningen Kund och Intern service, och ansvarig för projektet på Higab.
Stort fokus på återbruk och upprustning
White Arkitekter skapade ett gestaltningskoncept inspirerat av Higabs många historiska byggnader, och befintliga möbler återanvändes i stor utsträckning. De möbler som behövde rustas upp togs om hand av Rekomos tapetserare, som klädde om och lackerade möbler för att passa den nya miljön. Bland annat kläddes 182 bordsskärmar om och 50 befintliga personalskåp lackades om.
Rekomo levererade även återbrukade kontorsmöbler till projektet, däribland 54 kontorsstolar och 102 personalskåp.
Betydande miljöbesparingar
När projektet avslutades stod det klart att 93 procent av den lösa inredningen var återbrukad, vilket besparade miljön hela 44 ton koldioxid. Denna insats belyser vikten av att fler företag väljer återbrukad inredning, något som både minskar klimatpåverkan och ger ekonomiska fördelar.
– Att en så pass stor aktör som Higab väljer att satsa på begagnat, genom Göteborgs Stads ramavtal för återbrukad inredning, är en enormt viktig markering och kommer förhoppningsvis ge ringar på vattnet. Enligt statistik från ADDA och Kammarkollegiet, var endast ca 1 procent av den kontorsinredning som köptes in till offentlig verksamhet under 2023 återbrukad. Det måste det bli ändring på, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.
Genom att välja återbrukade möbler visar Higab vägen för en hållbar framtid inom kontorsinredning.