Julbordet är en tradition som många företag värnar om, men allt fler söker flexibla lösningar där catering kan erbjuda samma gemenskap och stämning som ett restaurangbesök. Hur möter man medarbetarnas olika behov, och vilka möjligheter finns för att skapa en unik upplevelse på kontoret eller i en eventlokal? Jesper Kask, CEO på Westers, berättar här om de senaste trenderna, viktiga planeringsråd och kreativa idéer för att ta årets julfirande till nästa nivå.

Vilka trender ser ni inom julbordscatering just nu – både när det gäller smaker och hur företagskunder vill ha sina upplägg?
Julborden ser vi fortsatt har väldigt stort fokus på det klassiska – det är på något sätt skinkan, Jansson, sillen med mera som präglar julen för många – men att allt fler öppnar upp för att få klassikerna med en liten twist på. Exempel kan vara veganska och vegetariska varianter på julbordsrätter, hummermousse på ägghalvan istället för skagen eller en dessert på clementiner.
Möjligheten att kunna spara överbliven mat i matlådor från sin tillställning är också något som blir vanligare att våra kunder frågar efter, vilket så klart är super ur ett hållbarhetsperspektiv. I samma anda ser vi många som trycker på önskemål om närodlat och ekologiskt, vilket fortsätter vara viktigt.
Hur kan catering skapa samma känsla av gemenskap och fest som ett klassiskt restaurangjulbord – fast ute på företagets egen arbetsplats eller event?
Jag tror dels att man får exklusivitet på platsen, vare sig det är eget kontor eller en eventlokal, är en del utav att skapa den känslan.
En annan nyckel är att man kan skräddarsy sin upplevelse och därmed få in känslan av gemenskap på ett helt annat sätt. Vill ni skapa kreativa juldrinkar i företagets färger? Bygga ett litet ”winter wonderland” på ert kontor? Ha en interaktiv mattävling i vem som gör den bästa sillen? Allt detta går att anpassa till vad ni själva gillar och har för budget, vilket skiljer sig mot en restaurang med ett färdigt koncept.
Vad är det viktigaste att tänka på när man beställer julbordscatering till en större grupp, för att säkerställa både kvalitet och upplevelse?
Julbord som koncept är ju tacksamt på så sätt att det innehåller något för alla. Vid stora grupper över 50 personer exempelvis, behöver man tänka ännu mer på saker som logistik och flöden, även för ett kontorsfirande, för att undvika köer eller en negativ upplevelse. Här kan vi också självklart hjälpa till som bollplank och med det material som kan behövas för att skapa ett bra flöde.
Hur arbetar ni på Westers med att anpassa julbordscatering efter olika behov – exempelvis specialkost, gröna alternativ eller mer exklusiva menyer?
Vi samlar alltid in specialkost och gör ersättningsrätter utifrån den informationen, så att alla får ta del av helheten av julbordets utbud men med modifieringar utifrån allergier och dylikt. Vi erbjuder också ett helt vegetariskt julbord (det gröna julbordet) för de sällskap som önskar grönt, och har även satt ihop en härlig julfrukost, en mingel/cocktailmeny med julens smaker och en exklusiv trerätters med juliga inslag. Relativt nytt är också att vi har tagit fram juliga canapéer att servera till bubblet (eller glöggen) samt minidesserter med julsmaker.
Vilka är era bästa tips för företag som vill använda catering till att göra julfirandet mer inspirerande och minnesvärt för sina medarbetare?
Generellt, om man vill kunna få en mer skräddarsydd upplevelse, med större frihet, mer exklusivitet och mer personlig service, kan julbord eller julfest med catering vara ett riktigt bra alternativ! Varför inte ha med en kock på plats som visar och förklarar tekniken bakom en griljering? Eller en bartender som gör julens cocktail live framför dina gäster? Eller en interaktiv station där man får skapa sitt eget julgodis som gäst? Bara fantasin sätter begränsningarna!