Grafisk dokumentation eller graphic recording som det kallas internationellt, blir ett allt mer populärt inslag på konferenser och workshops. Tekniken har använts länge i USA och är nu på väg in i Europa. Både Apples grundare Steve Jobs och Nikes vd Mark Parker, har använt sig av metoden för att nå större framgång i sina företag. Metoden går ut på att skapa engagemang, intresse och samsyn hos medarbetare, genom att synliggöra information visuellt.
Frida Panoussis arbetar som live-illustratör, hon visualiserar och sammanfattar det som sker under möten, föreläsningar och event. Bland annat har hon ritat Sime Consciousness, TEDx Sthlm Crossroads, Wikipedias Wikimania och tre år i rad Nordic Privacy Arena.
Frida Panoussis, varför bör fler möten visualisera?
– Under styrelse- och ledningsgruppsmöten gäller det ofta att skapa samsyn kring komplex frågor – att se det så kallade ”helikopter perspektivet” eller ”the bigger picture”. Om det som diskuteras blir synligt i bilder för alla finns en tydlig bild att utgå ifrån, vilket kan hjälpa att visa på brister, risker, möjligheter och utvecklingspotential.
Varför är det effektivt att visualisera på styrelse- och ledningsgruppsmöten?
– Det finns många verksamhetsutvecklingsmodeller som främst syftar till att belysa nuläget, önskat läge och vägen dit. Eller se företaget ur olika perspektiv. Om det ritas fram i realtid under ett möte skapas också ett engagemang från deltagarna. Det i sig leder till effektivitet i mötet.
Men om styrelser och ledningar inte har en mötesritare, hur kan de göra då?
– De kan börja med att byta ut text-tunga Power Point-slides till mer bilder. Eller lära sig de enkla tricken för att rita på möten. Jag och flera andra håller kurser. Lite mod är det som behövs och kunna hålla i en penna.
Värderingar, kultur och förändringar är ofta på ledningens och styrelsens agenda, hur kan visualisering hjälpa till då?
– Jag har vid flera tillfällen hållit i allt från små grupper till att hela företaget träffats och just ritat kring sina värderingar. Då har alla först fått en snabbkurs i att våga rita, sedan i grupper valt ett av värdeorden och ritat affischer som tydliggör vad det innebär i praktiken. Sedan har alla grupper ”ställt ut”, satt upp sina affischer och röstat fram en favorit. Det var mycket uppskattat och skapade engagemang. Om företaget är i en förändringsprocess kan det framtida läget också ritas fram i en gemensam stor bild. Vissa delar kan jag förbereda så det finns en riktning men innehållet fyller alla i tillsammans.
Hjärnan då, gillar den att få mer bilder?
– Absolut, hjärnan älskar att få det abstrakta, komplicerade i visuell form. Det vet ju alla arkitekter, att om ett hus ska byggas eller en järnväg planeras behövs det ju ritningar. Men inom företag där det ofta är ännu mer komplicerat än ett husbygge, så saknas själva kartan. Det är därför så många framgångsrika företag i Silicon Valley, som Apple och Nike redan på 70-talet, använde mötesritare (graphic recording). De visste hur mycket lättare att få ”alla med på tåget” eller ”i samma båt”. Ja, du hör, vi pratar ju gärna i bilder men sedan visas de sällan. Och om vi inte vet vad ”visionen” är det då svårt att få alla dit. Och våra hjärnor gillar inte att inte förstå. Men om det finns en bild då blir det tydligt. Och tydlighet gillar de flesta, avslutar Frida.
Se hur det går till när Frida är in action i videon nedan.
Frida Panoussis visulaisera from Frida Panoussis on Vimeo.