En stor svensk studie som publicerades i dagarna har undersökt hur du bäst håller ett nyårslöfte. Studien omfattade över 1000 deltagare som först fick avge sina nyårslöften och sedan ett år senare fick bedöma om de hade hållit sina löften. Cirka 55 procent sa sig ha hållit sina löften.
Med hjälp av Pratamera.nu och studien hjälper vi dig nå dina uppsatta mål för 2021.
Formulera vad du vill göra istället för vad du vill sluta med
Löften som innebär att börja med ett nytt beteende istället för att sluta med ett beteende är enklare att hålla. Så nyårslöftet “jag ska äta mer frukt varje dag” är alltså mer framgångsrikt än “jag ska sluta äta godis”. Detta är helt logiskt utifrån det vi vet om beteendeförändring eftersom det är lättare att lägga till ett beteende än att ta bort ett beteende.
Sätt tydliga mål
Sätt konkreta, realistiska och tydliga mål. Ett konkret mål innebär att du inte bara definierar vad du ska göra, utan även hur många gånger du ska göra det samt hur du ska utvärdera målet.
Förankra ditt löfte i något betydelsefullt
Gör ditt löfte till något som verkligen betyder något. Om du vill äta mer vegetariskt, kanske det i grunden handlar om att du vill ta ansvar för framtida generationers möjligheter och välmående? Förankra ditt nyårslöfte i det som verkligen betyder något för dig på lång sikt.
Skapa förutsättningar
Ett knep är alltså att städa bort gamla triggers och ersätta dem med nya. Förbered dig för din beteendeförändring genom att köpa nya träningskläder, dra igång en prenumeration på en fruktkorg, eller ta bort alla cigarettpaket och snusdosor.
Acceptera bakslag
Att ändra beteenden och vanor är svårt. Så du behöver vara snäll med dig själv om du någon gång under året tappar riktningen – bakslag är en naturlig del av förändringsprocessen. Istället för att ge upp om du inte kom iväg till träningen enligt planen, betrakta det som att just denna gång var det svårt. Lär av bakslaget och ta nya tag nästa dag.