Som vd-assistent, vd-sekreterare eller ledningsassistent är du ofta – oavsett om du vill det eller inte – involverad i förändringsprocesser. Genom att dra nytta av insikter från hjärnforskning, menar Maria Widström, vd och partner på Improviate, kan du som ledningsassistent bättre stötta din chef i ett förändringsarbete – och inte minst bli bättre rustad själv för att ta dig igenom förändringar.

Vilken är den främsta utmaningen med att genomföra en förändring framgångsrikt?
– Att man har en övertro till att en god lösning i sig resulterar i en god förändring. Man etablerar ett projekt, som man lägger ner på stora resurser på att implementera men individerna kopplas in för sent. Man underskattar helt enkelt det arbete som behövs kopplat till det mänskliga perspektivet för att få individerna att känna sig delaktiga, säger Maria och fortsätter;
– Ofta satsar man mycket på själva kunskapsdelen, till exempel att man skickar iväg personalen på utbildning. Men sällan är det på en utbildning som motivationen väcks. Det krävs andra aktiviteter för att få med sig människor i en förändring.
I Maria Widströms arbete ligger alltså fokus på individen som befinner förändring. Maria menar att det är naturligt att spjärna emot förändring. Hjärnan uppfattar instinktivt förändring som ett hot och vill därmed göra allt för att maximera belöning. Därför kan man genom att trigga människors belöningssystem, menar Maria, få engagerade, och motiverade medarbetare i en förändring.
Så vad triggar då våra belöningssystem?
– Tack vare neurovetenskapen vet vi att det finns olika motivatorer, som är olika starka hos olika individer. Genom att lära oss bättre om dessa kan vi till exempel förstå hur man bättre kan kommunicera i en förändringsprocess.
Den så kallade SCARF-modellen, etablerad av David Rock som grundat Neuroleadership Institute, tar upp de mest typiska motivatorerna som har visat sig vara viktiga för människor som befinner sig i förändring.
- Status – Den relativa betydelsen för andra. Det kan handla om både yttre faktorer som pengar och titel, men även inre faktorer som kompetens, kunskap och erfarenhet.
- Certainty – Att ha kontroll/veta om vad som ska hända.
- Autonomy – Att ha kontroll över sin egen situation och möjlighet att påverka sitt eget agerande.
- Relatedness – Att känna tillhörighet i en grupp.
- Fairness – Rättvisa, att bli behandlad lika som andra.
Vilken är nyckeln till engagerade, motiverade medarbetare i en förändring?
– Det finns finns teorier kring dessa nycklar och en är att ta hänsyn till och trycka på dessa typiska motivatorer i förändringskommunikationen. Överlag så har det visat sig att en återkommande och viktig motivator är den som rör autonomi. Alltså att medarbetaren är medveten om riktningen men har möjlighet att själv avgöra den den bästa vägen framåt för att nå målet. En annan viktig faktor är att medarbetaren upplever att det finns en mening med förändringen. Det kan vara smärtsamt att genomgå en förändring, men om det finns en tydlig mening med förändringen så underlättar det för individen.
På ett seminarium ni arrangerar den 29 januari kommer ni att prata om empatiska team – vad är det?
– Att det finns en autenticitet i teamet, det vill säga att ha en mänskligt perspektiv när man jobbar i förändring, har visat sig vara viktigt för framgångsrikt förändringsarbete. Ju mer man lyckas att “skala bort fasader” och visa en empatisk sida som ledare – och teammedlem – ju bättre resultat kommer du att få.
Vad kan man som assistent till en ledare göra för att stötta sin chef i en organisatorisk förändringsresa?
– Jag ser att ledningsassistenten har en otrolig potential i ett förändringsarbete. Assistenten har örat mot rälsen och tentakler ute i verksamheten, samt hör hur snacket går i korridorerna. Ett lyckat förändringsarbete handlar inte bara om leverabler, utan även om känslouttryck. Och för att fånga upp dessa måste man vara närvarande i organisationen, vilket är svårt för chefer att vara då det ofta sitter upptagna i möten och andra åtaganden. Kan man som ledningsassistent fånga upp sådant och förmedla vidare det till sin chef är det ett mycket värdefullt inspel.
Är du nyfiken på att lära dig mer om vad som triggar belöningssystemen och ger engagerade. motiverade medarbetare i en förändring?
Anmäl dig till Improviates frukostseminarium 29 januari 2020 i Stockholm.