Att sabrera betyder traditionellt sett att man öppnar en champagneflaska med en sabel. Faktum är att verbet sabrera faktiskt kommer från det franska ordet sabresom betyder just sabel.
Den övre delen av flaskans hals slås alltså av med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Nuförtiden sabreras det med alltifrån vinglas och köksknivar till skor och mobiltelefoner.
– Det kan vara både farligt och svårt men alla kan lära sig att sabrera, tricket är att träffa rätt punkt på flaskans hals, säger Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel, som tillsammans med sina kollegor på The Winery Hotel håller sabreringskurser med efterföljande bubbelprovning varje måndag hela sommaren.
– Vi får otroligt mycket frågor kring sabrering. Många tycker att det är spännande och läskigt på samma gång. Därför bestämde vi oss för att dela med oss av vår kunskap så att fler kan lära sig konsten att sabrera.
Camilla Forslund berättar att ett vanligt nybörjarfel är att ta i från tårna.
– För att lyckas är det tekniken som är avgörande, att träffa rätt, inte att träffa hårt, säger Camilla.
SÅ HÄR GÖR DU – FYRA ENKLA STEG
- Ta av folien runt flaskans hals
Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen. - Ta av metallkorgen
Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte gör så att den okontrollerat flyger iväg. - Håll flaskan stadigt och placera sabreringsföremålet
Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp. - Rörelsen ska vara bestämd men inte hård
Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.
KOM PÅ SABRERINGSKURS!
För att delta på en sabreringskurs räcker det att boka plats ett passande datum och dyka upp på utsatt tid. För de som vill göra vinupplevelsen komplett rekommenderar vi att fortsätta njuta av vin och mat i restaurangen och kanske även sova över på hotellet därefter Läs mer och boka.