Lyxa till hösten med italienska smaker. Här får du recept-och vintips från den italienska trattorian Terreno Deli i det sydligaste hörnet av The Winery Hotel.
Sväng ihop en varm zucchinisoppa, grillad ryggbiff, örtgremolata eller varför inte en smakrik pasta? Läs recepten och låt dig inspireras.
Pasta all’Amatriciana
Ingredienser: bacon, vitlök, chili, rött vin, pecorino, parmigiano, persilja, rödlök, spaghetti (Gör som italienarna och kör på känsla i köket. Prova dig fram till de rätta kvantiteterna.)
Gör så här:
1. Börja med löken, se nedan.
2. Skär bacon i fina bitar och stek gyllenbrun tillsammans med hackad vitlök och chili.
3. Häll över en skvätt rött vin och lite tomatsås eller puré.
4. Koka pastan al dente, häll av vattnet och lägg i stekpannan med såsen.
5. Rör runt tillsammans med peppar salt och en god olivolja.
Rödvinsmarinerad rödlök
Ingredienser: rödlök, rött vin
Gör så här:
1. Skär lökarna i halvor och koka i vatten i fem minuter.
2. Lägg på en ungsfast plåt och häll över rött vin.
3. Ställ in i ugnen på 150 grader i 30 min.
4. Skär i fina strimlor och toppa pastan.
Dryckestips: Winery Red; Ett vin tillverkat på The Winery Hotel i Solna men av druvor som transporterats från Toscana. Ett mustigt vin med djupa smaker och ekfatskaraktär som är lätt att tycka om. Kan beställas här eller köpas direkt på hyllan för svenskt vin på Systembolaget i Mall of Scandinavia där det kvalar in som lokalproducerat.
Tagliata con patate al forno
Grillad ryggbiff med ugnsbakad potatis
Ingredienser: Ryggbiff av god kvalitet, små potatisar, vitlök, timjan, rosmarin, salvia, olivolja, persilja, citrozest, ruccola, parmesan, tomat, salt, peppar. (Gör som italienarna och kör på känsla i köket. Prova dig fram till de rätta kvantiteterna.)
Gör såhär:
1. Tvätta potatisen och lägg på en ungnsplåt. Toppa potatisen med citronzest, rosmarin, timjan och salvia, salt, peppar samt olivolja. Ställ i ugnen på 170 grader i cirka 30 minuter.
2. Grilla köttet till 58 grader (medium rare), lägg för att vila i ett par minuter innan traktering.
3. Gör en gremolata genom att finhacka persilja, vitlök och chili, blanda med citronjuice, zest, salt och peppar.
4. Servera det skivade köttet med gremolatan och potatisen tillsammans med en sallad på rucola, hyvlad parmesan, tomat, salt, peppar och olivolja.
Dryckestips: Terreno Chianti Classico; Tydliga solvarma körsbär i både doft och smak. Här blandas toskanska örter,pigg syra med fint integrerade ekfatstoner och givmild frukt. En tydlig Chianti Classico. Det här vinet fick guldmedalj för bästa ekologiska röda vinet i Sverige i Vinordic Wine Challenge 2018.
Zuppa alle Zucchine
Zucchinisoppa
Ingredienser: 1/2 gul lök, finhackad, 2 vitlöksklyftor, 4 mask fin olivolja (Terreno’s t.ex.), 2 gröna zucchini, 1 l vatten, en klick smör, salt, svartpeppar, parmesan.
Gör såhär:
1.Hacka löken och riv eller pressa vitlöken, fräs i olivoljan, tillsätt zucchini och fräs någon minut.
2. Häll på vatten och låt koka i 5 min.
3. Tillsätt en klick smör och kör soppan slät i en mixer smaka av med salt och svatpeppar
4. Servera med riven parmesan och en bruschetta med grillade zucchini och pesto.
Bruschetta: Skär zucchini i tunna skivor, grilla. Marinera i rikligt med god olivolja och strö på salt. Grilla brödskivor, bred på pesto och toppa med de grillade zucchiniskivorna.
Vintips: Il Momento; ett vin för livets alla stunder. Fylligt med läskande bärighet och fruktig, blommig, örtig doft. Smaken har toner av solmogna körsbär och viol som övergår i en kryddig eftersmak. Det här är ett ärligt och balanserat vin som utöver att vara ekologiskt certifierat också är veganvänligt. Pris: 109 kr
Läs mer: Jämställdhetstips för dig som jobbar inom näringslivet