IMA:s styrelse arrangerar under året en serie av fyra lunchwebbinarier där medlemmar från hela IMA i Sverige är välkomna att delta. Vid webbinariet i Q2 fick deltagarna lära sig nyheter och tips från Officeprogrammet och i Q1 stod influencern ”Hållbara Sara” för innehållet.
Den här gången var det region South som stod som arrangör och talaren var Karin Karlsson från Malmö Live konserthus. I våras var hon övergripande projektledare för andra gången när Eurovision Song Contest arrangerades i Malmö.
En stad med 15 minuter till allt
Karin började med att berätta hur Malmö tog hem arrangemanget genom att lyfta fram sina fördelar:
- Bra arena och bra transportsystem
- Erfarenheten från 2013 när Malmö stod värd för ESC
- Malmö är en stad med 186 nationaliteter. Det matchar väl ESC:s idé om att vara inkluderande
- 15 minuter till allt – i Malmö är allt nära
- Rikt kulturliv
- Ung befolkning där 50 procent är under 35 år
- En av världens mest hållbara städer
Lyckat resultat 2013
När Eurovision Song Contest ägde rum i Malmö för 11 år sedan var alla överens om att det varit väldigt lyckat. Karin visade följande bild med härliga siffror i många viktiga kategorier.
När Malmö åter fick äran att stå värd var målet att skapa en folkfest för Malmöbor och besökare, att stärka Malmö som en öppen och tolerant stad, stärka Malmö som mötes- och evenemangsstad.
Stor skillnad mellan 2013 och 2024
När ESC arrangerades 2013 fanns många av dagens sociala medier inte ens. I år var bland annat TikTok partner och här visades kompletterande material som till exempel ”Behind the Scenes”. Detta bidrog till att 1/4-del av de som tittade på ESC var mellan 15 – 24 år, en ökning med 53 procent jämfört med tidigare år.
Från stolthet till oro
Karin berättar att det inledningsvis var mycket glädje hos alla över att Malmö skulle få arrangera ESC. Men i augusti förra året höjs terrornivån från tre till fyra (vid fem skulle evenemanget ställts in) och 7 oktober sker Hamas attack mot Israel vilket ytterligare ökar spänningarna och oron i världen.
Den 16 november 2023 beslutas det om väskförbud vid större evenemang i Sverige och i början av det här året vandaliseras ljusinstallationen för ESC i Malmö.
Lägg därtill en koranbränning på Gustav Adolfs Torg och demonstrationer mot Israels medverkan i tävlingen.
Alla säkerhetsaspekter vidtogs i ett nära samarbete med polisen, alla 560 volontärer bakgrundskontrollerades innan de godkändes liksom att det genomfördes flertalet krisövningar.
Visionen – att skapa en euforisk Eurovisionbubbla
Visionen när ESC kom tillbaka till Malmö var att alla skulle känna sig välkomna.
”Malmö ska skapa en euforisk Eurovisionbubbla i hela centrum. Vår fest kommer att präglas av delaktighet, trygghet och kreativitet. Likaså tror vi att det finns en särskild lyskraft i att spegla stadens bredd, kultur och det Malmöitiska modet. Vi bjuder in till det lekfulla där vi på ett respektfullt sätt tänjer lite på våra gränser.
Välkommen in!
Här firas musiken, kreativiteten och omtanken om alla.
United by music. United by Malmö.”
Trots de ändrade förutsättningarna med en ökad hotbild och mer osäker omvärld lyckades vi genomföra ESC som den hållbara och inkluderande folkfesten vi hade som mål, sa Karin. Arrangemanget visade att Sverige är en robust demokrati och som journalisten och ledarskribenten Heid Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad skrev 12 maj 2024 ”och vinnaren är … Malmö”.
Av: