Hej Eva Bennich Rathsman, rekryteringskonsult och konsultchef på Inhouse, ser du några “luckor” mellan de Executive Assistant-kandidater som söker jobb via er och det arbetsgivarna efterfrågar?
– Ja det finns en del luckor. Det handlar framförallt om nivån på engelska samt kunskaper inom det digitala. Även saknar man ofta en förståelse för affären. Det vi också ser ofta är att någon som inte har erfarenhet från rollen gärna vill få en chans att få in en fot. Då är det väldigt viktigt att man lyfter de delar av jobbet som man har erfarenhet i sitt CV, till exempel projektledning, koordinering eller att du har varit ansvarig för större events. Annars sållas ditt CV lätt bort. Ett bra tips om man inte har ”rätt” bakgrund är att man kontaktar rekryteraren och berättar att man önskar byta inriktning.
Om man som Executive Assistant (EA) har ambitionen att utvecklas i yrkesrollen och få fler ansvarsområden, hur gör man då?
– Det är viktigt att man lyfter det med sin chef, säger att man har utrymme för att ta sig an mer. Samt kanske ge förslag på vad det kan vara. Och ge inte upp, kanske att det inte landar den första gången man tar upp det.
Du har själv jobbat som EA, hur gjorde du för att utveckla dig vidare i rollen?
– Jag såg till att jag alltid var påläst om bolaget, inte bara om produkten/tjänsten utan även om det ekonomiska. Har man svårt att förstå hur man läser till exempel en ekonomisk rapport, be en kollega på ekonomiavdelning förklara. Att alltid vara nyfiken på människor som man jobbar med, det är utvecklande. Sedan såg jag till att ha bra nätverk omkring mig. Finns det andra assistenter inom bolaget, så är det en guldgruva. Är det ett mindre bolag, där man är den enda assistenten, så finns det externa nätverk. Det är otroligt utvecklande att höra hur andra assistenter jobbar.
Vilka krav kan man ställa på företaget man jobbar för att få vidareutbilda sig?
– Finns det utrymme ekonomiskt, så kan man absolut ställa krav. Om man har svårt att få igenom sina önskemål om vidareutveckling, ta fram underlag och information om vad det kommer att ge utväxling på.
Finns det några specifika områden man borde satsa på att lära mig mer om för att bli en mer attraktiv EA på arbetsmarknaden?
– Jag skulle säga att utveckla ditt ekonomiska kunnande – att lära dig att förstå uttryck och begrepp, ha förståelse för affären, kunna tolka en årsredovisning, samt förstå hur man tolkar en balans- och resultaträkning.
– Ett annan bra sak att satsa på är att ta en kurs i projektledning. För i rollen som EA är man ofta en projektledare för både stort och smått.
Hur tror du att EA-rollen kommer att se ut i framtiden?
– Den kommer fortfarande ha kvar grunden med supporten men vi ser att många får större ansvar. Redan idag är det många EAs som har en egen plats i ledningsgruppen samt till exempel budgetansvar. Även att vara ett strategiskt bollplank till sin chef, det är något som vi ser blir mer och mer vanligt i kravprofilen.