När pandemin slog till ersattes allt fler fysiska möten med digitala videomöten. Nu visar en ny undersökning från Sifo/Jabra att en överväldigande majoritet av svenskarna föredrar videomöten, detta trots att det nu går att resa som vanligt igen. Bland annat uppger nio av tio (89 %) att de är beredda att minska sitt resande i tjänsten till förmån för videomöten av god kvalitet.
För sex av tio svenskar har videomöten även medfört ett irritationsmoment som kretsar kring den egna eller andra deltagares utrustning. Den främsta utmaningen med videomöten anses vara teknikstrul som att kameran inte fungerar eller att uppkoppling är dålig (56%). Den näst vanligaste är när andra mötesdeltagare har störande ljud i bakgrunden (38%). När videon inte fångar alla som deltar i ett möte från samma rum är också en stor utmaning för många svenskar (22%). Var tredje medger också att de har blivit stressade eller osäkra på grund av tekniska utmaningar.
Det finns så klart även positiva aspekter med videomöten. Exempelvis uppger sex av tio svenskar (59 %) att det är enklare att hålla korta och effektiva möten på det här sättet jämfört med fysiska möten på plats. Det är även enklare att komma i tid till mötet (56%) och hålla sig till agendan (48%). Mindre än var tionde svensk anser att detta blivit svårare i videomöten. Slutligen visar undersökningen att videomöten gjort det enklare hålla möten med färre än tre deltagare och att möten bokas med en tydlig agenda och syfte.
– Det är tydligt att videomöten är här för att stanna, även efter pandemin. Förutom att det möjliggör mindre resande skapar videomöten en mer effektiv och strukturerad arbetsdag. Men för att uppnå ännu bättre samarbeten måste företag se till att rätt utrustning finns på plats. Med rätt digitala verktyg kan företag öka effektiviteten ytterligare och samtidigt få mer motiverade och nöjda medarbetare, säger Johnny Poulsen, affärsutvecklingschef på Jabra.
Från undersökningen:
Är du beredd att minska ditt resande i tjänsten till förmån för videomöten av god kvalitet?
Ja, nästan helt 29%
Ja, mestadels 30%
Ja, till viss del 29%
Nej, fysiska möten är för viktiga 11%
Bas, 1 015
Under ett videomöte, har du någon gång …?
Irriterat dig på din eller någon annans utrustning (t ex: mikrofon, video, headset) 58%
Blivit stressad eller osäker på grund av tekniska utmaningar 33%
Bas, 1 015
Vad av följande anser du vara utmanande med videomöten (Teams, Zoom eller liknande)?
Teknikstrul som till exempel att kameran inte fungerar eller dålig uppkoppling 56%
När mötesdeltagare har störande ljud i bakgrunden 38%
När videon inte fångar alla som deltar i ett möte från samma rum 22%
Bas, 1 015
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 23–27 augusti 2021. Totalt intervjuades 1015 personer i åldern 18–65 år i sysselsättning som senaste 12 månaderna deltagit i ett videomöte. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Mer från undersökningen:
Upplever du att nedan är mer eller mindre utmanande med videomöten jämfört med fysiska möten (där du sitter i samma rum som resten av mötesdeltagarna)?
Att hålla möten korta och effektiva – (mindre utmanande: 59 %, mer utmanande:10 %)
Att komma i tid till mötet – (mindre utmanande: 56%, mer utmanande: 8%)
Att hålla sig till agendan – (mindre utmanande: 48%, mer utmanande 9%)
Bas, 1 015
Att möten bokas med en tydlig agenda och syfte – (mindre utmanande: 37%, mer utmanande:11%)
Bas, 1 015
Upplever du att nedan typer av möten är mer eller mindre utmanande med videomöten jämfört med fysiska möten (där du sitter i samma rum som resten av mötesdeltagarna)?
Möten med färre än tre deltagare – (mindre utmanande: 34 %, mer utmanande: 13 %)
Bas, 1 015
Om Jabra
Jabra är ett världsledande varumärke inom ljud, video och samarbetslösningar, designade för att stärka konsumenter och företag. Som en stolt del av GN-gruppen, hänger de sig åt att låta folk höra mer, göra mer och vara något mer än de någonsin trodde var möjligt. Jabras tekniska expertis banar väg framåt och bygger på 150 års banbrytande arbete inom GN-gruppen. Det här tillåter dem att skapa integrerade verktyg för kontaktcenter, kontor och samarbete som hjälper användarna att bli mer produktiva var helst de vill. True wireless hörlurar och öronsnäckor ger konsumenter bättre samtal och uppspelning av musik och media. GN-gruppen som grundades 1869 finns i 100 länder och levererar innovation, tillförlitlighet och användarvänliga lösningar. GN har 6500 anställda och rapporterade en årlig omsättning på 13,4 miljarder DKK under 2020. Varumärket Jabra står för cirka 8,7 miljarder DKK och har 1900 anställda. GN får livet att låta bättre och är noterat på Nasdaq Köpenhamn.