Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, betonar vikten av initiativet:
”Klädindustrin ger enorma avtryck på både miljön och klimatet. Därför är det så roligt att det finns ett stort intresse ute i landet för klädbytardagar och andra evenemang, som både leder till mindre konsumtion och som också höjer medvetenheten om vår överkonsumtion av kläder.”
Årets tema, Max 5, uppmanar konsumenter att utmana sig själva att köpa högst fem nya plagg per år. Kampanjen vill förändra köpbeteenden och visa på mer hållbara sätt att bygga en personlig stil. Genom klädbytardagar, lappa&laga-evenemang, föreläsningar och filmvisningar hoppas Naturskyddsföreningen inspirera till en mer hållbar garderob.
”Det som kallas ’fast fashion’ kan aldrig bli hållbart. Vi hoppas att det blir många människor som byter kläder med varandra och skaffar sig det de behöver utan att shoppa. Dagens massproduktion och masskonsumtion av billiga kläder av dålig kvalitet måste upphöra,” säger Beatrice Rindevall.
Klädbytardagar och aktiviteter över hela Sverige
Flera större evenemang äger rum runt om i landet, däribland:
- Jönköping: Green Action Day på Asecs shoppingcenter
- Skövde: Klädbytardag och filmvisning
- Strängnäs: KlimatHoppMötet 2024
För en fullständig lista över klädbytardagar och andra event, besök Naturskyddsföreningens kalender på deras webbplats.
Tips för en hållbar garderob
Naturskyddsföreningen delar också med sig av tips för att stå emot konsumtionshetsen och skapa en hållbar garderob:
- Fråga dig om ett köp är nödvändigt och planerat.
- Sikta på kvalitet; ett plagg bör hålla att användas minst 270 gånger.
- Överväg att köpa begagnat eller låna istället för att köpa nytt.
- Skapa betänketid genom att låta potentiella köp ligga kvar i nätbutikens shoppingkorg några dagar.
- Rensa garderoben regelbundet och återbruka det du inte använder.
Genom att delta i aktiviteterna under Green Action Week kan både privatpersoner och företag ta ett steg mot en mer hållbar klädkonsumtion. För mer information och tips, besök Naturskyddsföreningens webbplats.
Om Green Action Week
Green Action Week, tidigare känd som Miljövänliga veckan, har arrangerats sedan 1990 och involverar årligen upp till 150 lokala kretsar i Sverige. Initiativet har ökat intresset för ekologiska varor och uppmärksammat betydelsen av att reparera och återanvända. Veckan arrangeras även internationellt och samlar aktörer som vill bidra till en mer hållbar värld.