”Först landslaget och sedan spel som proffs.”, sa jag till reportern på Helsingborgs dagblad.
Jag var 17 år och trodde inte helt och hållet på vad jag sa. Men det var en dröm och det pirrade i hela kroppen när jag sagt det. Var det något jag sa för att jag trodde att andra tyckte det lät bra? Nej, jag tror inte det. Känslan efter jag sagt det var härlig men också lite skrämmande.
Jag har alltid haft mycket driv och motivation när det verkligen funnits något jag velat göra, även om det ibland har varit tufft, hårt, gett en dålig smak i munnen och inneburit sega timmar i dåligt väder.
När jag var 23 år gjorde jag debut i svenska landslaget, det var i Landskrona sporthall och Angola stod på andra planhalvan. Några veckor efter matchen fick jag ett brev från förbundskaptenen Ulf Schefvert. Han berättade vad jag hade gjort bra men också vad jag behövde utveckla för att ta steget till att bli en etablerad landslagsspelare. Det var ett brev som motiverade mig. Galet mycket! Jag visste nu vad jag behövde jobba med för att få möjligheten att nå min dröm. Specifik och konkret feedback som utgick från mitt agerande skapade motivation. Dessutom kände jag hur han trodde på mig vilket gav mig mer tillit till mig själv.
Motivation ger mig energi och inspiration och det skapar engagemang och uthållighet. Men vad är det egentligen och hur får man det?
Mitt tips är att du börjar med att ställa dig dessa tre frågor:
– Hitta din inre drivkraft. Skala din gula lök. Ta bort lager för lager och för varje lager ställer du dig frågan “Varför?”. Till slut når du ner till kärnan, det som känns i kroppen.
– Var ligger ditt fokus i dina drivkrafter? Drivs du av människan, resultatet eller strukturen? Det är bra att veta så att du klättrar på rätt vägg. Till exempel, motiveras du av människan kännetecknas det av att du har en stark önskan att hjälpa andra. Motiveras du av resultat är du angelägen att slutföra uppgifter och nå resultat. Motiveras du av struktur är du angelägen om ordning och praktiska lösningar.[1]
– Vilka yttre faktorer/drivkrafter skapar motivation för dig?
När du har gjort det har jag fem tips på hur du skapar och bibehåller motivationen:
Jobba med mål för utveckling.
För in målen i det vardagliga livet.
Fira! Låt dopaminet flöda!
Använd konstruktiv feedback.
Sök dig till chefer/kollegor/mentorer som har tilltro till dig.
Avslutningsvis vill jag belysa vikten av att skapa den positiva spiralen gällande tanke, känsla och handling, där du själv kan påverka dessa tre delar. Tanken påverkar hur du känner och vad du gör. Känslan påverkar vad du gör och hur du tänker. Handlingen – vad du gör – påverkar hur du känner och tänker. Ibland behöver du göra en mindre rolig uppgift för att nå ett slutresultat. Istället för att då tänka på det tråkiga, välj att fokusera på det goda slutresultatet. På så sätt skapar du goda tankar som gör själva agerandet (handlingen) mer positiv, du blir mer motiverad och känslan blir exempelvis glädje, nöjdhet eller stolthet. Den positiva spiralen är igång.
Vägen mot målet går inte spikrakt uppåt. Det kommer toppar OCH dalar! Men mål och drömmar gav mig motivation även i tunga stunder. När ingen annan tränade gick jag ut och kastade boll på sophusets vägg. Och idag har jag 44 landskamper bakom mig, ett EM-silver hemma på hyllan och flertalet år som proffs.
Av: Therese Wallter
Om Therese Wallter:
Före detta elithandbollsspelare, med 44 landskamper, EM silver, fyra svenska silver och proffs i Danmark, som idag arbetar med att utveckla grupper och individer med bland annat verktyget Framgångshjulet. Med detta verktyg har Therese nått framgång både individuellt och i grupp. Hon delar med sig av sina erfarenheter genom inspirerande föreläsningar, fördjupande workshops och individuell coaching. Hon arbetar med att hitta mjuka värden för att nå organisationens och individens framgång där hon utgår från att ”laget är inget utan individerna”. Hur skapas individuella och gemensamma drivkrafter, tro, beredskap för problem och hinder, hantering av störningar, metoder för utvärdering och kommunikation samt strategier för att hitta fokus? Läs mer på www.theresewallter.se och få tips på Facebook, Therese Wallter – För din fulla potential eller följ Therese på Linkedin.
[1]Ph Dr Elias Porter
Av: Therese Wallter
https://www.theresewallter.se