”Relationen mellan assistent och vd fascinerar mig”
En sak har alltid fascinerat mig och det är relationen mellan VD eller annan högre chef och ”ledningsassistent”. Jag har skrivit tre artiklar utifrån tre olika perspektiv och den första baserar sig på Dr Meredith Belbins forskning om olikhet dvs hur olika sätt att bidra, samverka och relatera till varandra kan ställa till det i relationen. Jag utgår från information från mina barns gudmor som haft denna typ av jobb i många år och hon hävdar att det tar ett år att träna upp en bra chef så relationen blir effektiv. Fungerar inte relationen blir man istället utbytt, vilket har hänt.
Meredith Belbin är idag en brittisk gentleman på 93 år. På 1970-talet genomförde han sin forskning om att förutsäga teams prestation i ett affärspel, innan de spelade och sedan ha rätt om vilket lag som kom 1:a, 2:a, 8:a osv. Efter nio år hade de en bra formel för detta. En av de viktiga insikterna var nio olika beteendebidrag vi alla använder när vi arbetar i grupp eller team. Dessa beteenden går att observera då beteenden i detta fall handlar om vad du gör; dvs hur du bidrar, relaterar och samverkar med de andra i teamet för att lösa teamets uppdrag. Han byggde också ett unikt testinstrument för att kartlägga ett teams användning av dessa nio beteenden som Dr Belbin benämner teamroller.
Det visar sig att beroende på hierarkin mellan dessa teamrollstyrkor finns det såväl konflikter; vi är för lika, vi är olika och hanterar det inte väl som att vi faktiskt gör det. Jag anser att människor kan fungera tillsammans om de vill och om de som par av någon anledning har det svårt kan kunskapen om dessa beteenden underlätta att finna en dynamisk och effektiv väg.
Jag fokuserar på relationen mellan dessa beteenden. Av förklarliga skäl kan jag inte ta med alla kombinationer i denna artikel då de flesta av oss har två till tre av dessa teamroller som är starkare och som vi använder olika beroende på sammanhang och sällskap. Vissa grundläggande principer finns att beakta
Den första principen är: om ni har problem så går det att lösa via Belbins kartläggning av de nio teamrollbeteendena i er relation. OBS! Vi kan visa upp ett helt annat beteendemönster i en annan relation. Det är därför vi känner oss olika i andra konstellationer beroende på vilka av mina starka beteenden jag får nyttja i den konstellationen eller kanske inte alls.
Den andra principen; likhet är inget vidare utifrån dynamisk hänsyn och kan sluta illa beroende på effekten av likheten. Den är olika beroende på vilka beteenden som är lika.
Ett exempel Per Gyllenhammar och Sören Gyll, i min värld två starka Shapers, som sattes ihop på Volvo och det gick åt fanders. Två kompententa skickliga personer men för Shapers är det vanliga ”min väg till målet” och det finns bara den vägen. Så två Shapers två vägar och tre Shapers.. Ja du ser åt vart det lutar.
Samtidigt fanns det två andra stora ledare och det var Maggie Thatcher också med ett starkt Shaper-beteende som fick Richard Nixon som ”samarbetspartner” med en stark Coordinator, så där blev det en positiv effekt såväl i verkligheten som utifrån Belbins forskning.
Så den tredje principen är; olikhet är bra om du vet hur ni är olika och kan värdesätta den hos varandra och nyttja den i ert samarbete. Då vi har två till tre starka beteenden av dessa nio behöver vi inte heller mötas i det beteende som ger konflikt. Nyttja varandras olikhet så mycket det går. Ge båda chansen att skina genom att de får arbeta med det de är bra och starka på.
Lite kort nedan Belbins nio olika sätt att bidra relatera och samverka med varandra för att nå teamets syfte och uppgift. Vi har och kan använda oss av alla nio beteenden och beter oss lite olika beroende på konstellation i teamen jag arbetar i eller med den chef jag arbetar för och med. Får jag arbeta med de beteendena där jag är stark mår jag bra och skiner ofta i mitt arbete. Tvingas jag arbeta där jag är svag blir det som oftast motsatsen. Inget av dessa beteenden är bättre än något annat beteende, bara bättre på vissa uppgifter och ansvarstaganden. Vi har alla två till tre av dessa beteenden som starka mönster.
Plant; kreativ, påhittig, nyskapande
Löser svåra problem.
Resource Investigator; utåtriktad,
entusiastisk, verbal. Upptäcker
möjligheter, utvecklar kontakter.
Coordinator; Mogen, säker, bra
ordförande, klargör mål, förespråkar
beslutsfattande, delegerar bra.
Shaper; Utmanande, dynamisk,
pådrivande. Har drivkraft och förmåga
att övervinna hinder.
Monitor Evaluator; Sober, strategisk,
Uppmärksam. Ser alla möjligheter &
problem. Rättrådig. Försiktig.
Teamworker; Samarbetsvillig, mild,
Känslig och diplomatisk. Lyssnar,
avvärjer konflikter.
Implementer; Disciplinerad, pålitlig,
Konservativ, effektiv. Går från ord
till handling.
Completer; Omsorgsfull, samvetsgrann
Upptäcker fel, håller leveranstider.
Specialist; Målmedveten, självgående,
engagerad. Bistår med expertkunskap
inom speciella områden.
Källa: Belbin.se