Vd-assistenten som blev vd

Kadi Upmark var vd-assistenten som gjorde resan att gå från assistentrollen till att bli vd - på samma företag. För Executiveeffect berättar hon om tvivlet och rädslan som till slut besegrades av hennes nyfikenhet.

Kadi Upmark arbetar idag som vd på Vår Gård i Saltsjöbaden. Hon beskriver sig själv som en person som älskar allt som är vackert och finner inspiration när alla sinnen blir berörda. Med stor passion för att utvecklas och utveckla andra, samt med ett starkt driv mot förändring och förnyelse gick hon för knappt tre år sedan från att vara vd-assistent till vd.

Kadi, hur gick det till när du gick från att vara vd-assistent till att bli vd?
– Jag har ju arbetat på Vår Gård i snart 12 år. Jag har fått arbeta för en vd och ledning med många framgångsrika år bakom sig. Jag lärde mig massor och jag var vetgirig, nyfiken och betraktande. När dåvarande vd valde att gå vidare, valde även flera i ledningen en ny bana eller sökte sig till nya utmaningar. Jag var dock inte färdig här. Jag ville stanna och se vart det skulle bära av. Fortsatt nyfiken och vetgirig hade jag förhoppning om att kunna inrikta mig mer på marknadsfrågor. Sedan kom frågan. Tvivel och rädsla blandat med nyfikenhet resulterade i en överenskommelse som chockade många. En tf-tjänst som efter ett halvår blev fast.

Kadi Upmark, vd på Vår Gård.

Hur såg du på ditt ledarskap när du tog över vd-rollen?
– Ensam är man inte stark och jag trodde inte på ett ledarskap med styrning från toppen bakom stängda dörrar. Jag visade mig sårbar och jag inkluderade alla. Tillsammans blev mitt ledord och jag behövde rannsaka mig själv och börja bygga från grunden, med mina egna värderingar som stadigt stöd. Resten är historia. Idag, nästan tre år senare känner jag att vi är bara i början av vår resa. Vi är starka som team och vi har så mycket att ge. Vi vill bidra och vi vill göra skillnad.

Så du hade tvivel på att du skulle klara av vd-rollen?
– Självklart, jag sa ju nej direkt. Det kändes som en icke-fråga, ett skämt snarare. För sådant händer väl aldrig? Men efter veckor av funderande och en dialog kring roller, ansvar och förväntningar så insåg jag att jag måste blicka inåt och lita på mig själv. Jag hade ju fått ett förtroende, jag skulle ge det tillbaka. Nu var det dags att plocka fram min förmåga.

Hur såg din bakgrund ut innan vd-tjänsten? Hade du någon tidigare erfarenhet av att vara chef?
– Jag är ju bara 41 år, och av de har jag spenderat 12 år på Vår Gård. Tidigare jobbade jag som Office Manager och vd-assistent på ett medicinteknikbolag. Superspännande tid på en internationell och exekutiv nivå. Jag lärde mig mest mellanmänskliga möten och beteenden och hur avgörande dessa är i både framgång och motgång.

– Utöver det utvecklade jag starka administrativa skills. Struktur och fungerande rutiner ser jag än idag som grunden till allt. Därefter kan kommunikation och kreativitet adderas. Och att man alltid måste ha klart sitt ”varför”. Analytisk förmåga och konsekvenstänk har följt mig genom åren. Ibland har man svikit sig själv eller andra, men utan de tillfällena hade jag inte varit den jag är idag. Man växer genom sina misstag och får perspektiv på tillvaron.

Fick du något stöd när du blev chef/vd? Eller kring andra områden som du kände dig osäker kring?
– Jag hade en i ledningen som har gedigen erfarenhet och hennes stöd var i början ovärderligt. Hon finns där än idag och jag är mån om att ta hjälp och stöd där det behövs, det vill säga att jag tror starkt på mentorskap och att ge mig själv utrymme för reflektion. Det ger insikter som i sin tur skapar en plattform för utveckling och sund framdrift. Jag som ledare är även mån om att finnas där för min ledningsgrupp och team i stort. Och det är ömsesidigt. Närvaro och feedback är två andra ord som skall efterlevas.

Hur var reaktionerna från kollegorna när du gick från att vara vd-assistent till vd?
– Ja, det var ju en chock för många. Och flera av oss tänkte säkert tanken hur det kunde bli så. Det var en turbulent tid, men med några få undantag så stannade all personal kvar förutom ledningen. Det blev en nystart och mycket tack vare en inkluderande och öppen dialog så lyckades vi bygga upp något riktigt starkt tillsammans. Jag är tacksam att både styrelsen och personalen gav mig en chans.

Vilka har varit de största utmaningarna med bytet?
– Haha, jag utmanas varje dag. Men även jag utmanar. Och det är det som gör det hela så underbart. Vi stimulerar varandra och tycker att det är en fantastisk plats och fantastisk miljö. Vi vill leverera och det i sig är en utmaning varje dag.

Finns det något som gick mycket lättare än du hade förväntat dig?
– Ärligt talat och det verkligen sagt med ödmjukhet, för det har inte varit en dans på rosor, men det föll sig naturligt på ett oförklarligt sätt, i både med- och motgångar.

Vilka fördelar ser du med att vd-assistenten blir vd?
– Man har totalkoll. Jag känner verksamheten utan och innan och lite till. Människor, produkten, huset och ägaren. Man har de bästa förutsättningarna, man är strukturerad och har starka administrativa förmågor samtidigt som man får utlopp för sin kreativitet och sitt affärsmässiga sinne. Jag har hittat hem och trivs med det.  

Har du själv någon vd-assistent idag?
– Nej, det är förlegat på ett sätt men förstår storbolag och deras strukturer och att man har den rollen i vissa sammanhang. Men vi är för små för sådant. Jag hanterar min vardag själv och tar hjälp där det behövs.

Om du hade haft en vd-assistent, skulle du vara rädd att hen ska ta över ditt jobb?
– Drivkraft och passion är egenskaper jag värdesätter högt och det ger mig energi. Skulle jag ha en assistent skulle jag coacha henne/honom till utveckling och att leva ut sin fulla potential. Alla skall nå sina drömmar, om de vill ”det” tillräckligt starkt. Ja, jag brinner för att lyfta människor, från kollegor till familj, det är det finaste man kan göra för sin omgivning.

Vilka är dina bästa tips till en vd-assistent som önskar bli vd?
– Tro på dig själv! Fokus, struktur och vilja att påverka tar dig långt. Ödmjukhet och självinsikt är lika viktiga i dagens samhälle. Se människor och deras värde! Jag hade ingen ambition själv att bli vd men jag har alltid velat att påverka. Och det tog mig hit där jag är idag.