Möt Karin Bexelius, chefsassistent på Arbetsförmedlingen region Nord. Här berättar hon om sin flytt från Stockholm till Jämtland, och om den nya tjänsten som chefsassistent på Arbetsförmedlingen.
När Karin flyttade från Stockholm till Jämtland tog hon sig en funderare på vad hon ville göra. Hon var utbildad chefssekreterare i grunden och hade tidigare haft administrativa tjänster inom museivärlden.
”När den här tjänsten dök upp kändes det helt självklart”
– Med tanke på min tidigare erfarenhet låg det nära till hands att söka mig till rollen som chefassistent, säger Karin Bexelius och fortsätter:
– När den här tjänsten dök upp kändes det helt självklart. Den passade mig som hand i handske. Det var ett ypperligt tillfälle att förena och utveckla de kunskaper jag hade.
Karin har har nu jobbat på Arbetsförmedlingen i drygt fyra år.
Karins roll var odefinierad när hon började
En av anledningarna till att Karin valde att ta jobbet, var att hon kände att det var en meningsfull verksamhet.
– Regionen är stor, den sträcker sig över de fyra nordligaste länen. Det är halva Sveriges yta. Vilket gör att jag får träffa många nya människor, säger Karin.
Karin berättar att hennes roll var relativt odefinierad när hon började.
Genuint intresse för att vilja stötta och hjälpa
– Jag har fått utveckla min roll till stor del själv. Under tiden har också en omorganisation genomförts. Vilket innebär att jag nu har två chefer att stötta istället för en. Förutom staben och ledningsgruppen, säger Karin.
Karin menar att du behöver ett genuint intresse för att vilja stötta och hjälpa dina kollegor och chefer. Och arbetsuppgifterna är väldigt varierande.
”Jag blir aldrig uttråkad”
– Jag blir aldrig uttråkad! Arbetet innefattar allt från att svara i telefon till att sitta med vid ledningsgruppsmötena. Det innebär att jag får ta del av allt som händer och se hur ledning och styrning tar form i praktiken. vilket är väldigt roligt och givande, säger Karin och fortsätter:
– Sedan har jag en otroligt bra relation till mina chefer. Jag känner stort förtroende för dem, och de ger i sin tur mig ett stort utrymme att styra mitt arbete och min vardag.
Det viktigaste i samarbetet mellan chef och assistent menar Karin är det ömsesidiga förtroendet och tilliten.
Det är viktigt att förstå hur chefen fungerar
– Efter ett tag blir det också viktigt att du förstår hur din chef fungerar och att du är lyhörd och ”på tå”, menar Karin.
Det finns några fällor att undvika i rollen som chefsassistent. Bland annat berättar Karin att det är väldigt lätt att bli assistent till ”alla”.
”Kom ihåg vem du jobbar åt i första hand”
– Man är till naturen en hjälpsam och serviceinriktad person och tar gärna på sig att lösa ”allt åt alla”. Kom ihåg vem du jobbar åt i första hand. Det är okej att prioritera, säger Karin och fortsätter:
– Sedan är det viktigt att våga fråga runt och be om hjälp. Som chefsassistent behöver man ett stort nätverk över hela organisationen för att få fram svar och material till sina chefer.
”Ingen kan lösa allt isolerat från andra”
– Ingen kan lösa allt isolerat från andra. Det är viktigt med relationer.
Enligt Karins erfarenhet är ingenting omöjligt och du kan komma långt i karriären som chefsassistent. Våga definiera för dig själv vad du vill och kommunicera det med din chef.
I stora organisationer finns det många områden att fördjupa sig i
– Har du en tydlig bild kring vad du vill åstadkomma är det oftast välkommet att ta på sig mer ansvar och utvecklas eller utbildas i någon särskild riktning. I stora organisationer finns ofta många områden man kan fördjupa sig i, säger Karin och avslutar:
– Det kan ju vara en god idé att ta reda på vem eller vilka som är experter på det område du är intresserad av och fråga dem. Gör studiebesök, läs på och gå utbildningar.