Mathias Dahlgren vidgar vyerna när han för första gången under sin karriär öppnar en restaurang utanför Sveriges gränser.
Nu tar han sin internationellt kända och uppmärksammade matfilosofi om det naturliga köket hela vägen till Maldiverna och den exklusiva resorten Soneva Jani.
Overseas by Mathias Dahlgren
På restaurangen, som heter Overseas by Mathias Dahlgren, kommer det att serveras rätter baserade på färska närodlade råvaror och fisk fångad i närliggande vatten.
– Ägarna av Soneva uppskattar det jag gör i Sverige och ville att jag skulle göra något liknande hos dem på Maldiverna, men för mig är det viktigt att anpassa restaurangen utifrån platsen och den sinnesstämning som gästerna är i vid besöket, säger Mathias Dahlgren och fortsätter:
– För mig och mitt team har det varit en rolig och spännande utmaning att skapa en ny restaurang med helt andra förutsättningar än dem vi är vana vid, på en plats där alla har en otrolig respekt för naturen. Det är också en fantastisk möjlighet för oss att möta en helt ny publik.
Tydligt fokus grönsaker och mat från havet
Menyn på Overseas by Mathias Dahlgren har ett tydligt fokus grönsaker och mat från havet. Fisk och skaldjur fångas hållbart i regionala vatten, medan majoriteten av grönsakerna, frukten, salladerna och örterna skördas nyplockade från Soneva Janis egna ekologiska trädgårdar.
Exempel på rätter och smakbild är Träkolsgrillad fisk i salladswrap med svartpeppar, koriander, lime och chili, Hot & sour tofu med kål, ingefära, salladslök och sesam samt Grillad grön sparris och maldivisk strandkål med ramslöks majonnäs och purolöksaska.
24 platser
Restaurangen har 24 platser och serverar såväl lunch som middag, en sittning per tillfälle, där serveringen utgår ifrån en specialkomponerad ”Chef’s Choice”-meny.
– Det här är en fantastisk möjlighet för mig och mina medarbetare att utvecklas och lära oss något nytt. Jag vet att Joakim Mering Andersson och Ida Isaksson som idag arbetar med mig i Matbaren kommer att representera vår ide här på Maldiverna på ett klokt sätt, säger Mathias Dahlgren.
Driver sedan tidigare Matbaren och Rutabaga
Mathias Dahlgren driver för närvarande två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm, den prisbelönta Matbaren och den vegetariska restaurangen Rutabaga.
Han driver också Green Rabbit rågbrödsbageri på Norrmalm i Stockholm och den franska bistron på The Sparrow Hotel.
Om Soneva Jani
Soneva Jani ligger på ön Medhufaru i en cirka 5,6 kilometer lång lagun, Noonu Atoll. Lagunen nås enklast med sjöflygplan från Malés internationella flygplats, en resa som tar 35 minuter eller med motorbåt från Soneva Fushi som tar 60 minuter.