För att vara trovärdig i min roll som prestations- och motivationskonsult är det en förutsättning att jag lever som jag lär. Som ni förstår är jag, som nördigt intresserad och inläst på området och dessutom egenföretagare, vältränad i självledarskap. Jag är ett riktigt kontrollfreak, har alltid en tydlig plan för vad jag ska göra och har inga problem med att driva mig själv till det yttersta för att nå mina mål. När man väl har kunskapen om självledarskapet, där stress är en viktig faktor, handlar det om motivation, kontroll och disciplin.
Så kommer coronakrisen. Bortom min kontroll ändras förutsättningarna. Inom loppet av en vecka bokas alla uppdrag för våren av. Min stress känner av ett annalkande nödläge och vill hjälpa mig. Den känns i form av en oro som successivt övergår till panik. Jag ringer desperat runt till olika arbetsplatser där jag hör att de har mycket att göra för att se om jag kortsiktigt kan rädda min egen inkomst och samtidigt göra en insats.
Alla har fullt upp med sin egen kris och kan inte ta sig an mig. För att inte bli galen måste jag rikta min energi åt någonting; jag surfar bland rekryteringssajterna utan att veta vad jag söker, jag springer flera mil, gräver som en galning i trädgården, sätter mig på nytt och försöker pressa fram en ny målbild för min havererade karriär. Kreativiteten vill inte infinna sig. Jag sticker till gymmet och kör ett hårt pass. Beteendet gör mig frustrerad och alldeles utmattad.
Jag försöker lyssna på min kloke man som försöker lugna ner mig och säga att det faktiskt är en världskris som råder och den är bortom min kontroll. ”Alla är påverkade. Lugna ner dig, det kommer ordna sig.” En kort stund sätter jag mig ner och försöker att bara njuta av att vi har varandra och är friska. Att vi bor i Sverige och är fria gå ut och röra oss och att jag faktiskt kan sitta här i solen och bara vara. Men inom mig skriker paniken. Det är en helt ny situation, att vilja men inte veta hur jag ska påverka min egen situation. Jag är ett offer för yttre omständigheter och jag har ingen plan.
”Inga intäkter i sikte” är ett livshotande mänskligt problem vilket triggar stressen som skapar energi inom oss för att vi ska ta oss ur situationen. När vi inte vet hur vi ska rikta energin, när vi inte har ett mål och en handlingsplan, har stressen en benägenhet att ha negativ påverkan. Initialt tar den sig uttryck i form av att vi blir speedade och irrationella. Därefter tenderar vi tappa motivation, drivkraft och kanske deppar vi ihop.
Min reaktion är ett exempel på hur detta ter sig i en kris då vi tappar kontroll. Överdosen av stress gör att jag agerar i panik och gör en massa saker. Då ansträngningarna inte leder inte till någon långsiktig lösning på problemet fortsätter stressen att pumpa. Även om jag tagit ut mig fullständigt en dag har jag svårt att känna mig nöjd och därmed kunna slappna av. I stället känner jag mig utpumpad, tom och låg.
Någonstans i detta, mitt under en av mina promenader ute i det vackra vårvädret, klarnar sinnet något. Jag kommer till insikt med att jag ju kan massor om detta. Jag behöver bara gå tillbaka till min egen lära och försöka tolka in min nya situation. Utmaningar har alltid drivit mig och nu får jag ge mig i kast med att analysera och bemästra min egen stress i en ny kontext.
Baserat på all kunskap som jag har är detta råden till mig själv:
- Distansera dig från problemet. Ta några dagars fullständig paus från att försöka lösa någonting. Gå ut, läs en bok, försök att tänka på alldagliga saker. Fixa hemma, kanske ska du ta tag i det där albumet som legat halvfärdigt i några år.
- Eftersom det tar emot att tänka om karriärmässigt och utifrån det göra en långsiktig handlingsplan, tillåt dig att skjuta fram beslutsfattande i denna fråga. Skriv in i kalendern när det är dags att ta upp tråden igen. Kanske har krisen då lättat och förfrågningarna börjat återvända.
- Ta en dag åt att skissa upp nuläget; Hur ser ekonomin ut? Hur länge klarar du dig utan pengar in? Har du råd att ta tillfället i akt att sitta på kammaren och läsa in nya studier som du hamstrat i utvecklingssyfte eller behöver du skaffa dig intäkter och inkomst. Kanske kan du hitta en kombination av extrajobb och utveckling under en begränsad tid?
(Ett extraknäck kan vara positivt inte bara för inkomsten utan även för att det skingrar tankarna från det som oroar och ger en känsla av att göra någonting meningsfullt. När vi försätter oss i nya situationer får vi även nya perspektiv och input till våra inskränkta tankar vilket ju kan ge oväntade insikter och möjligheter.)
Gör sedan en plan utifrån ovanstående för vilka åtgärder du behöver göra. Bryt ner det hela till konkreta actions dag för dag så att du får en tydlighet i vad ditt agerande leder till. Du tar kontroll över din situation. Du skapa ett nytt normalt i det onormala. Dag för dag kan du sedan troligtvis börja känna att du kan slappna av mer och mer. Och en dag så kommer ljusningen, och kanske ser den då annorlunda ut än vad du i nuläget tror.
I skrivande stund är vi fortfarande mitt inne i krisen, ovetande om när och hur det kommer att utvecklas. Vad jag under denna första tid erfarit är någonting som jag i teorin sedan länge vetat om, men som jag uppenbarligen inte fullt ut förstått innebörden av. Erfarenheten är att jag inte kan kontrollera allt utan behöver inse att livet kommer med överraskningar som ruckar på det som är normalt och ändrar därmed spelplanen. Det kan uppenbarligen hända saker som vi aldrig hade kunnat föreställa oss, från en dag till en annan. I mitt förskonade fall handlar det bara om att mista mitt jobb. Andra drabbas enormt mycket värre än så.
Som en del i min nya plan ligger att omvärldsbevaka hur andra människor reagerar och hanterar den nya situationen och detta ska jag använda i utbildande syfte längre fram när krisen är över.
Ta hand om er där ute!
Anna Zetterberg är författare och prestations- och motivationskonsult. Hennes mission är att hjälpa fler människor att oftare kunna känna sig nöjda när de checkar ut från dagens jobb. Anna är aktuell med hennes andra bok ”Stressa hjärna – gör stressen till en positiv kraft”. Läs mer om Anna på www.motive.se.