Varför Gotland?
I mitt jobb får jag ofta frågan om vilken anläggning som är den bästa. Det finns inget entydigt svar på det. Allt beror på vad syftet är, vad som är geografiskt bäst, hur stor gruppen är, hur mycket tid som finns till förfogande och vilken budget ni har. I denna artikel berättar jag om några fantastiska gotländska mötesanläggningar, som lämpar sig särskilt bra för just ledningsgrupper som vill få en unik skräddarsydd upplevelse med bra mötesmöjligheter, avskildhet och kvalitet och där hållbarheten går som en röd tråd.
En resa till ”öjn”
I ett tidigt skede av uppstarten av mitt kvinnliga nätverk för mötesbokare fick jag kontakt med en liten privatägd anläggning på södra Gotland. Ägarinnan kontaktade mig via Linkedin och vår gemensamma nämnare var att vi båda vill kunna ge våra kunder en unik upplevelse.
Sagt och gjort så ville jag besöka “öjn” med ledningsgruppens upplevelse i fokus. Den här anläggningen är vida känd via tv-programmet Så mycket bättre och vi diskuterade fördelarna och nackdelarna med det. Fördelarna känns självklara, många känner till Grå Gåsen och kan tycka att det är kul att själv få uppleva den och äta vid samma bord och sova i samma rum som de många svenska musikprofilerna som medverkat genom åren. Nackdelar? Kanske finns en tveksamhet inför om det är tillräckligt avskiljt eller lämpar sig för en ledningsgruppsresa.
”När jag anländer slås jag av anonymiteten. Jag hittar först inte någon skylt eller infart. Kanske är det menat att man måste känna till det för att hitta? tänker jag.”
Det är lummigt och grönt när jag besöker Burgsvik på södra Gotland och kanske bidrar allt det gröna till att jag inte ser skylten. Hur som helst, om jag inte kört för långt hade jag kanske inte upptäckt den trevliga hamnen och kafé Guldkaggen där jag nu hamnade för en kaffepaus. Jag samspråkade med killen i baren och frågade vad de hade för sorts bryggkaffe. Som relativt ny sommarjobbare hade han inte riktigt koll på det och jag som jobbat med just gästupplevelsen förklarade för honom att hans viktigaste uppdrag i sommar var att kunna serva varje gäst på det mest positiva sätt och det kunde han enkelt göra genom att säga: ”Självklart ska du få en god kopp kaffe. Vi har faktiskt det godaste kaffet i hamnen.”.
Han gapade över svaret och sa att han förstod precis vad jag menade och han skulle hur som helst gå och fråga sin kollega vilken kaffesort de hade och han kom sedan tillbaka med den informationen till mig. Jag satte mig i en av solstolarna och njöt av utsikten och ganska snart också av en riktigt god kopp kaffe (Han bryggde dessutom en helt ny kanna åt mig.). Vad vill jag säga med berättelsen om kaffet i hamnen i Burgsvik? Jo, att servicen inte alltid behöver vara snabb, det viktigaste är omtanken om gästen. Här i hamnen finns också en populär havsbastu, poppis bland seglare, fiskare och surfare!
Men nu tillbaka till Grå Gåsen som jag besöker efter ca 40 minuters bilresa från färjan. Jag glider in via den något anonyma infarten (jo, jag hittade den till slut) och gruset knastrar och solen skiner. Jag slås av tanken att det faktiskt ser ut precis som på tv.
Jag parkerar och tar in den härliga miljön och väl innanför dörrarna hittar jag personalen inne i köket, där det bakas för fullt. En kvinna i full färd med sitt bakande tittar upp på mig och frågar om jag är sugen på fika?
”Det doftar morotskaka i hela köket och jag blir självklart glad ,men hör mig själv säga att jag precis druckit kaffe.”
Hon svarar omgående: “Men du har inte smakat min morotskaka förut! Och istället för kaffe så ska jag bjuda dig på en härlig äppelmust till kakan.”. Överraskad har jag på några minuter fått nyckeln till mitt rum, hämtat min väska från bilen och sitter i trädgården och fikar. Jag slås av att känslan från båtresan över sundet nu är helt borta, fåglarna kvittrar, gräset doftar nyklippt och jag befinner mig på en helt underbar plats.
När kvällen kommer har jag hunnit hänga vid poolen, kika på eventytorna utomhus, fått en visning av bastu och badtunnor samt testat fantastiskt lamm och rödbetor från menyn. Här finns också dessertdrinkar (med och utan alkohol) att avsluta middagen med.
När jag vaknar på morgonen känner jag återigen doften av nybakat bröd och jag tar mig till köket för att njuta av en fantastisk frukostbuffé, inte den största men väl en av de bästa jag upplevt. Den första frågan jag får är om jag sovit gott och visst har jag det. Sängen var toppen, de fluffiga kuddarna likaså. Stort plus i kanten för både hårtork, plattång och strykmöjligheter på rummet.
Innan jag lämnar denna fantastiska lilla mötespärla får jag en visning av fler logirum, teknik och vilka olika aktiviteter som vinprovning, matlagning, musikquiz, paddel och utflykter som erbjuds.
”Det enda jag känner mig besviken över är att personalen inte ”vet” vilket rum min största idol sovit i. Men jag utgår ifrån att också kommande gäster kommer få 100% diskretion vid ett besök!”
Nästa dag styr jag bilen till trakterna runt Visby och lunchar på ett ställe som jag blivit tipsad om.
”Det här stället har inte ens min vän som har sommarstuga på Gotland hört talas om.”
Stället, som huserar i ruinerna av en nedbränd och nedlagd minkfarm omges av växter och blommor som man odlar på plats, lokala ingredienser i köket och en härlig butik med inredning, mode och konst. Låter kanske som en lite konstigt mix, men när jag besökte charmiga Salthamn, med sina unika eventytor för konserter, företagsmingel, fester och kundevent känner jag mig förflyttad utomlands. Och den gigantiska discokulan i den ena delen av lokalen är specialbeställd och ger en extra dimension!
Här njuter vi av en härlig lunch med fantastiska smaker, traditionell lammkorv från Gotland, asiatisk nudelsallad med kyckling, smörig burrata gjord på lokala kossors mjölk och tomater och jordgubbar från den egna trädgården. Till efterrätt blir det en fantastisk citron-cheesecake.
”Vill man sova över finns här olika alternativ, även en privat villa för upp till 20 personer, lämpligt för den grupp som vill bo och konferera avskilt nära havet.”
Det som ändå är bäst så är det den värme och gemenskap jag som gäst fick känna på direkt när jag kom. Den finns bland alla som jobbar här och det hittar man inte så lätt. Entreprenören har verkligen lyckats att med skapa samklang mellan hållbarhet, kvalitet och upplevelse!
Fantastisk natur på norra Gotland
Norra Gotland erbjuder böljande sanddyner, öppet hav, raukar och fornnordiska kvarlämningar som till exempel en ruin som idag huserar en restaurang. Kulturintresserade kan boka en guidad utflykt i den kände regissörens Ingmar Bergmans fotspår eller besöka museet med utställningar och fik. Här finns också aktiviteter för den sportige och cykelleder runt om i naturreservaten. Eller gör som jag, prova på drejning på det lokala krukmakeriet. Genuina ställen finns här och var för luncher och fikapauser där du upptäcker smultronställen med hembakta bullar, franska crepés, salmbärssylt och saffranskaka.
Tio minuters bilresa från Visby, och innan jag lämnar ön besöker jag den unika KRAV-märkta gården Lilla Bjers. På gården samsas odlingar av vin, sparris och potatis, bi-kupor, en hönsgård, en loppis och en prisad restaurang med mötesmöjligheter.
Nyckelfaktorer för hållbara ledningsgruppsmöten
De ställen jag besökte på Gotland verkar alla för en miljömässig och social hållbarhet. De nyttjar förnybar energi och verkar för att bevara den lokala naturen. De erbjuder unika möjligheter för ledningsgrupper att kombinera affärsnytta med miljöansvar och de ligger avskiljt så att viktiga frågor och affärshemligheter kan diskuteras med förvissningen om att samtalen förblir konfidentiella.
Självklart är Gotland också unikt med sin orörda natur och kulturskatter, som ger ytterligare en dimension till möten där en grön framtid och hållbarhet står i fokus.
Sveriges motsvarighet till Mallorca gör mig helt enkelt “blown away” och kan besökas året om!
Av: Magdalena Höglund
Foto: Liisa Eelsoo
Mer om:
RE-fined är specialiserade på skräddarsydda möten och ledarskapsutveckling i unika och hållbara miljöer i såväl Sverige som utomlands och med fokus på ledningsgrupper.
Bakom RE-fined står:
Magdalena Höglund, mötesexpert, nätverkare och eventproducent, som driver SheMeetsEvent, ett kvinnligt nätverk för Executive Assistants.
Louise Key-Hedberg, utbildar team och individ i utvecklande ledarskap, självledarskap och förändringsledning som organisationskonsult och ledarskapscoach i sitt bolag, Key Evolution AB.