Nu har Årets Hållbara restauranger 2018 korats. Vinnarna premieras för de hållbarhetsarbete som de gör i sina restauranger. Totalt utsågs fem vinnare i varsin kategori.
De som tar hem priset som Årets Hållbara restauranger har på något sätt arbetat för att göra sin restaurang mer hållbar. Här nedan kan du läsa om de som tar hem priset.
Årets Hållbara Kommunikatör
Södra teatern – Mosebacke
Motivering:
”Med små medel och stor vilja har restaurangen på kort tid lyckats bli en mer hållbar verksamhet – och dessutom fått med sig sina gäster på vägen. I nära samarbete med sin hållbarhetscoach har restaurangen Mosebacke Etablissement tagit hållbara beslut – som att sluta med sugrör, snittblommor och värmeljus – och kommunicerat det på ett lättsamt och lättförståeligt sätt”.
Årets Hållbara Innovatör
vRÅ
Motivering:
”På vRÅ möter japansk teknik och tradition den moderna nordiska gastronomin med en helt egen touch. Köksmästare Sofia B. Olsson har valt att arbeta med fisk och skaldjur i säsong och enbart från Sverige och Nordatlanten. Idag deltar Sofia i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder. Av en tillfällighet fick hon upp ögonen för det invasiva japanska jätteostronet. Tack vare att hon bestämde sig för att det bästa sättet att bekämpa de invasiva ostronen var genom att äta upp dem, har hon tillsammans med ostrondykare på västkusten varit med att introducera detta lokalt fiskade ostron på restaurangmarknaden”.
Årets Hållbara Eldsjäl
Maria Stridh
Motivering:
”Maria Stridh är vd för Mässrestauranger där bl.a. Teaterbaren, Stadshusrestauranger och Mässrestauranger i Malmö och Stockholm ingår. Alla restaurangerna i kedjan arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna och är antingen Svanenmärkta eller KRAV-certifierade. Maria vill att alla enheterna är helt transparent mot sina kunder och ser hållbarhet som en resa där man är öppen med hur långt man har kommit på vägen. Som den först restauratören att gå med i nätverket, har hon lagt både tid, pengar och stort engagemang på att hjälpa till att bygga upp Hållbara Restauranger. Utan Maria hade nätverket inte blivit till!”
Årets Hållbara Meny
Junibackens restaurang
Motivering:
”Junibacken har under våren börjat erbjuda vego-mat till barnen, är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom att regelbundet bjuda in till svinnfika. För de små gästerna kommer det förhoppningsvis vara en självklarhet att inte behöva fråga om maten som serveras är ekologisk eller hållbar, utan vara en självklarhet att det på tallriken ligger mat i portioner och av råvaror som inte äventyrar nästa generations möjligheter. Genom en kombination av innovation och kommunikation har de lyckats skapa en hållbar meny”.
Årets Hållbara Restaurang
Gotthards
Motivering:
”Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt, från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i sin KRAV-certifiering och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. På detta sätt har Gotthards förändrat beteendet och attityder hos både grossister och gäster, stammisar som nya. Gotthards driver även en egen odling som ger dem grönsaker till middags-serveringen, framförallt under hösten är det riktigt uppskattat och ger även arbetstillfällen i Umeå”.