– Ingen dag är den andra lik och det är vad som gör mitt jobb spännande, säger Dan När jag kom in i assistentyrket såg jag det bara som tillfälligt. Nu snart 13 år senare är jag fortfarande kvar och tycker att det är lika kul som när jag började.
När Dan Kreckovic började arbeta som exekutive assistent inom Volvokoncernen, var han en av de få killarna som hade den yrkesrollen i Sverige. Han var då nyligen hemkommen från London med en hel del erfarenhet i bakfickan.
– Jag kom in i rollen på ett sidospår, säger Dan. Jag åkte till London för att studera skådespelaryrket men var samtidigt tvungen att ha en försörjning. Jag började som receptionist på ett PR-företag och blev kvar där. Så småningom övergick jag till att arbeta som executive assistent.
Åren i London beskriver Dan som fartfyllda, roliga och lärorika. Men med tiden började han sakna lugnet på hemmaplan och den mer avspända företagskulturen.
– Det var mycket fart och fläkt i London, med mycket uteliv på klubbar och många olika kulturer samlade på ett och samma ställe. Det var kul när man var ung men tröttsamt när man blir lite äldre. Däremot kan jag sakna vissa delar av det sociala livet, exempelvis våra afterwork som var A och O. Alla gick till puben efter jobbet minst fyra gånger per vecka, tog en drink och umgicks. Vi har inte riktigt den här kulturen på samma sätt i svenska företag.
I motsats till publivets sociala atmosfär kan kulturen på många företag däremot vara traditionell och strikt hierarkisk.
– När jag kom till Sverige och började som executive assistant här var det en skön omställning, säger Dan. Det var en mera avslappnad, omfamnande och välkomnande miljö. Jag kunde gå fram och prata med vår högsta VD här på utan att känna något obehag eller att jag störde. Det hade jag aldrig kunnat göra i London.
– Där fick man hålla ned blicken lite när högsta cheferna gick förbi. Klädseln var också strikt. Man måste alltid ha kostym och vara renrakad. Tatueringar och piercing fick absolut inte vara synliga. Hur det är idag vet jag inte det är trots allt 13 år sedan och det kan ha ändrats lite. Men just då var skillnaden ganska markant.
När Dan kommit hem till Sverige och tackade ja till vikariatet på Volvo Group som Executive Assistant hade han ingen aning om att det skulle bli hans framtida yrkesroll.
– När jag kom tillbaka till 2010 sökte jag assistentjobb eftersom det var ett jobb jag testat på och tyckte var roligt.
En stor fördel för Dan var att bott och varit yrkesverksam under många år i London. Det underlättade då engelska var huvudspråket inom bolaget eftersom det var ett internationellt företag.
– Det var en spännande period, men det var mycket att lära sig och komma in i så jag tänkte hur ska det här gå, säger Dan. Men jag fick fantastiskt fina kollegor som tog hand om mig och det fanns en stark familjekänsla bland personalen. Så oron försvann snabbt.
– En av mina starka sidor som många gånger varit en stor fördel är att jag har förmågan att lära mig saker snabbt. Mitt vikariat på sex månader förlängdes till två år och efter det blev jag erbjuden en fast tjänst. Nu har det gått snart 13 år och jag trivs fortfarande otroligt bra.
Under åren som gått har yrkesrollen på ett positivt sätt förändrats. Från att ha varit väldigt fyrkantig har den fått mer pondus och blivit mer mångfacetterad, menar Dan. Det gör att arbetsdagarna numera kan se väldigt olika ut jämfört med tidigare.
– Nu är jag en integrerad del av ledningsgruppen och min röst är lika mycket värd som övrigas. Det är både lärorikt och det är en stor fördel att kunna påverka de beslut som tas.
– Förr syntes man inte, ens röst var inte värd så mycket och man ansågs inte tillhöra ledningsgruppen på samma sätt.
En annan viktig positiv förändring Dan gärna lyfter fram är att fler killar nu börjar våga sig på att testa på yrket. Men det är ännu ganska få, vilket kan bero på att det fortfarande allmänt lever kvar en traditionell bild av assistentrollen.
– Stigmat med sekreterarstämpeln finns tyvärr kvar och det avskräcker många killar, säger Dan. Den gör att de tror att det är ett tråkigt jobb. Men det är långt ifrån tråkigt. Det är ett fantastiskt, roligt, mångfacetterat och spännande yrke. Nu börjar vi bli lite fler killar, inom vårt företag är vi exempelvis tre som arbetar som assistenter. Men för att öka intresset tror jag att synligheten måste bli större.
En viktig del som ingår i arbetsuppgifterna för många executive assistants är arbetet med att planera och organisera av konferenser, seminarier, workshops, företagsmöten eller kundevenemang. Det är Dans favoritområden.
– Jag har en rutin att alltid ligga tre steg före och förutse min chef och ledningsgruppens behov inför olika möten och events, säger Dan. För jag vet att när vi närmar oss kommer frågor att dyka upp och då finns redan svar och förslag på lösningar. Det är nog en av mina styrkor.
Men det är inte bara framförhållningen som är viktig. Erfarenheterna av pandemin har utöver den ökade digitalisering också krävt ändrade arbetsrutiner.
– För varje event och möten som vi bokar in gör jag en plan-B, säger Dan. Jag tror att det blivit ett normalt arbetssätt för många av oss efter pandemin.
Många oroar sig över de förändringar som Artificiell Intelligens (AI) kommer att medföra inom branschen, men det är inte något som bekymrar Dan. För honom är det snarare en spännande utmaning.
– AI är en ny och spännande väg som kommer att utveckla vår roll, underlätta en hel del för oss i vårt arbete och göra oss mer effektiva. Under vårt föredrag på konferensen ”Vidgade vyer” som i år arrangerades av Företagsuniversitetet fick jag och min chef frågan om vi tror att AI kommer att ersätta oss assistenter. Min chef sa, ”Nej AI kommer inte att ersätta dig. Men den som använder AI kommer att göra det. Det var lite av ett wake-up call för många, även för mig.
Utmaningar och utveckling framåt är något Dan brinner för och framstegen vill han göra tillsammans med yrkeskollegorna i företaget.
– Under sommaren utforskade jag de verktyg som finns inom AI för att testa mig själv. Det var en upplevelse och en helt ny värld som öppnade sig. Sedan arrangerade jag en workshop för att introducera det här verktygen för mina kollegor.
– Inom vår grupp samarbetar vi extremt bra. Vi har exempelvis även gjort en arbetsmatris där vi anger allas olika styrkor. På så sätt kan vi ha ett nära samarbete, finnas tillgängliga och utnyttja varandras styrkor. Vi ser att vårt samarbete är lika viktigt som våra chefers. Vi är kugghjulen som får maskineriet att rulla framåt.
Av: Karin Urbina Rutström
Dan Kreckovic var en av de nominerade till utmärkelsen Executive Assistant of the Year 2023.
Läs mer här.