Monica tyckte att det var en ära att bli nominerad till utmärkelsen.
– Utmärkelsen innebär att mitt arbete uppskattas och att den som nominerat mig har velat uppmärksamma det. Det gör mig varm i hjärtat att någon har ansträngt sig för min skull, säger Monica.
Och uppmärksamhet är något Monica fått i många olika former efter hon kammade hem utmärkelsen. Efter galakvällen har hon mottagit väldigt många gratulationer, förfrågningar om intervjuer och att delta i poddar samt flera jobb- och kontaktförfrågningar via LinkedIn. Något Monica beskriver som ”väldigt smickrande”.
Variation och samarbete
Monica jobbar som assistent till Generalsekreteraren och styrelsen på Barncancerfonden. Hon hanterar all administration kring dem; kalender, planering, resor, möten, styrelseprotokoll med mera.
– Jag har erfarenhet av att jobba i stora företag och i relation till det så är Barncancerfonden ganska litet, men inom ideell sektor så är vi däremot en stor aktör. Jag blir inblandad i väldigt mycket och olika saker. Jag känner att jag har en möjlighet att påverka och jag ser verkligen värdet av det jag gör. Det i kombination med min förkärlek till att planera och skapa ordning och reda är det som driver mig, förklarar Monica.
Variationen och samspelet med hennes chef och arbetskamrater är det hon tycker bäst om med sitt jobb. Monica har arbetat nästan 20 år som assistent och har svårt att svara på om det är rollen eller erfarenheten som gjort att rollen ändrats för hennes egen del.
– Jag tycker nog mer att det är min egen utveckling som bidragit till att mina arbetsuppgifter, ansvarstagande och engagemang har ändrats. Jag har också haft förmånen att ha många och bra chefer som har involverat mig i verksamheten. Att det finns förtroende mellan en chef och en assistent anser jag är det viktigaste i samarbetet.
En roll fylld med olika innehåll
Alla yrken har sina utmaningar – så även assistentrollen. I samtliga organisationer som Monica har jobbat för har hon noterat förekomsten av internpolitiska spel, vilket hon ser som en av de mest utmanande sakerna i sitt jobb. Därtill är sårbarheten, när man arbetar väldigt tätt och har ett riktigt bra samarbete med en chef som slutar, en utmaning. Men hon konstaterar att det är något som kommer med rollen.
Monica tycker att det är intressant att många inom yrket har så olika titlar och att det kan vara väldigt viktigt/oviktigt beroende på var en arbetar.
– Vi arbetar oftast utifrån liknande bas med att hjälpa och avlasta en eller flera chefer, men sedan kan det skilja sig väldigt mycket åt beroende på ens egna kunskaper och drivkrafter.
Hon anser dock att hög integritet, att vara strukturerad och ha – den ofta klyschigt ansedda – förmågan att ”hålla många bollar i luften” är viktiga egenskaper i yrket – oavsett om rollen ser olika ut.
Så vilka av hennes egna förmågor tror Monica det var som gjorde att hon vann Executive Assistant of the Year?
– Jag frågade mina arbetskamrater om det och fick svaret: för att du är bäst! Skämt åsido, förhoppningsvis var det för att jag är effektiv och serviceminded. Jag har fått höra att min proaktivitet och förmåga att veta vad som ska göras innan jag blir ombedd är väldigt uppskattad, säger Monica.
Monicas tre tips till andra som är sugna på rollen:
1. Gå med i eller skaffa dig nätverk genom till exempel IMA eller gå en kurs tillsammans med likasinnade. “Mina nätverk är mina främsta kunskapsbanker och inspirationskällor.”
2. Hitta en mentor, någon du kan växa ihop med, som kan stötta dig med kunskap och erfarenheter och som du kanske kan inspirera med nytänkande. Det blir ett win-win förhållande. ”Jag gick med i IMA:s mentorprogram 2016 och har fortfarande en nära och varm relation till min mentor.”
3. Skaffa dig en utbildning som gärna har en koppling till service.
“Jag gick hotell- och restaurangskolan på gymnasiet, vilket inte alls var det jag har arbetet med därefter men som gav en otroligt bra grund i serviceyrket. Det har löpt som en röd tråd genom hela mitt yrkesliv; att ge service (ibland curla!) och försöka underlätta någon annans arbetsdagar.”