I en medlemsundersökning som Akavia gjorde i höstas svarar många att balansen mellan arbetsliv och privatliv blivit bättre på grund av distansarbete. Samtidigt verkar många sakna mötet med kollegorna.
74 procent uppger i samma undersökning att de sociala kontakterna till kollegorna försämrats till sämre eller till det mycket sämre.
Psykosociala aspekter och social isolering
– Siffrorna visar att psykosociala aspekter som social isolering och kollegial samvaro till följd av distansarbete behöver få större uppmärksamhet. Riskerna är annars att vi ser högre grad av psykisk ohälsa, säger Daniel Lind, chefsekonom på Akavia.
Både arbetsgivare och anställda behöver enligt honom ta frågan på allvar. Även om mötet vid kaffemaskinen är svårt att ersätta finns det lösningar.
”Vi har på kamerorna vid våra digitala möten så att vi ser varandra”
– Ett första steg är att skapa utrymme och rutiner för informella möten där det inte bara pratas arbete – och att vi har på kamerorna vid våra digitala möten så att vi ser varandra.
- Fakta:
74 procent uppger att det desociala kontakterna till kollegorna försämrats till sämre eller till det mycket sämre - 36 procent uppger att stressen har ökat. För de medlemmar som arbetar med covidrelaterade arbetsuppgifter är siffran 55 procent.
- 29 procent anser att välbefinnandet påverkas av Covid-19.
- 37 procent medlemmar har fått högre arbetsbelastning sedan pandemin började. De medlemmar som arbetar med covidrelaterade arbetsuppgifter har arbetsbelastningen ökat med 74 procent.
- I höstens undersökning svarade 2101 yrkesverksamma medlemmar, varav 1247 kvinnor och 854 män.