Ibland är det tvärtom, tyvärr. Det spelar liksom ingen roll vad vi gör, eller var vi befinner oss. Inte ens med vem vi umgås. Livet känns bara bedrövligt helt enkelt. Skit. Den där ”Zonen” som alla pratar om, går liksom inte att finna, hur man än bär sig åt?
Hur kan det vara så, att ibland när jag kommer till jobbet, så känns allting så rätt och bra, men bara några minuter senare har jag tappat all lust? Utan att någonting egentligen förändrats.
Eller tvärtom. Hur kan det vara så, att ibland mår jag så himla bra och klarar av allt utan att bli stressad, sur eller irriterad – helt oberoende av vad som händer runtomkring?
Jo, det som egentligen förklarar skillnaden mellan en bra stund med arbetsglädje, eller en dålig stund med arbetsångest, går nämligen bara att finna på ett enda ställe. Inte i själva arbetet dock. Nej varken där eller bland arbetskamraterna. Inte heller hos chefen, i uppdraget, eller som en upplysning i lönekuvertet. Nej, inte alls. Alltid på samma plats. Inte därute. Någon annanstans. Nej, alltid på samma ställe – härinne. I psyket. I medvetandet, som en TANKE.
När humöret är på topp
När humöret är på topp – när vi är i balans med oss själva – har vi tillgång till glada, positiva och kreativa tankar. När vi är på dåligt humör däremot – när vi är i obalans – är alla dessa tankar som bortblåsta. De befinner sig utanför medvetandet, omöjliga att uppleva. Det som återstår är bara mörka, sura, irriterande och ångestfyllda tankar.
När hissen är i källaren
När hissen är i källaren, så att säga, känns livet meningslöst, oberoende av vad som händer och sker runtomkring. I sådana stunder hjälper varken glada tillrop eller trösterika kommentarer. Inte någon hurtig självhjälpskonsult i världen klarar av att muntra upp en person, vars hiss har fastnat på bottenplanet.
Det motsatta är också sant. När hissen tagit vägen upp till Penthouse-våningen, finns inga bekymmer i världen. Där uppe finns inga tankar av oro, förbittring eller avund. Där finns bara kreativa lösningar och tankar av glädje, motivation och samhörighet. På Penthouse-vången är vi den bästa versionen av oss själva.
Ibland rusar hissen iväg ytterligare ett par meter upp, och är på väg att fara genom taket. Då är vi allt annat än lugna och balanserade. Ej heller kloka och sansade. Nej, i sådana stunder är vi övertaggade, uppskruvade och stissiga. Vi känner oss oövervinnliga, men är egentligen ganska patetiska. I alla fall omöjlig att ha att göra med.
Äkta och sann arbetsglädje går varken att finna på källarvåningen eller ovanför taket. Balansen, harmonin, klokheten och förtjusningen har sin hemvist i Penthouse. Inte någon annanstans.
Man vad är det då som styr humöret, det mentala tillståndet? Hur kan jag få hissen att alltid befinna sig på Penthouse-våningen? Var finns ”upp-knappen” om hissen fastnat i källaren? Hur får jag tillgång till positiva, glada och kloka tankar?
Vad ska man göra för att kunna känna arbetsglädje?
Allting som erbjuds idag, för att vi människor ska kunna känna en större arbetsglädje i vårt yrkesliv, är åtgärdsbaserat. Det gäller såväl inom det reglerade psykologiska fältet, som utanför.
Det finns tydligen en hel del som måste göras (åtgärdas). Antingen i den s.k. verkligheten, därute, eller gällande attityder och inställning, i psyket, härinne.
5 steg till ökad arbetsglädje
Det finns mängder med åtgärdsprogram som saluförs. Ibland i form av korta att göra-listor – ex. ”5 steg till ökad arbetsglädje”. Ibland i föreläsningsform, eller som heltäckande utbildningsprogram.
Marknaden är full av tekniker, metoder och förslag på insatser som berättar vad du eller din arbetsgivare måste göra för att skapa bättre förutsättningar för en ökad arbetsglädje.
Problemet med alla dessa åtgärdsförslag, vilka de än vara månde, är att de inte tar hänsyn till det faktum att upplevelsen av arbetet tar sin utgångspunkt i det mentala tillstånd man för närvarande befinner sig i. Alltså huruvida ”den inre hissen” är uppe eller nere. Och att det som föreslås inte heller beaktar det faktum att hissen (läs: medvetande) och tanken, faktiskt ligger utanför den egna kontrollen.
Det innebär att, trots att man ingenting annat önskar än att vara på gott humör och att tänka positivt om sig själv, om sina kollegor och om arbetet, så är det stört omöjligt, om medvetandet är begränsat. Med andra ord: – Om hissen är i källaren, så är hissen i källaren, och det finns ingenting annat att göra, än att bara vänta tills den går upp igen.
Varje försök att styra hissen, eller att vilja ändra de mörka och oroande tankar som tar form i medvetandet, kommer att göra mer skada än nytta.
Tanken skapar alla upplevelser, psykologiskt
Det enda som krävs emellertid, är att inse hur medvetandet och tanken, fungerar, dvs. att det sköter sig själva utan din inblandning, och att de skapar alla upplevelser, psykologiskt, för dig, så kommer snart humöret att återgå till sin normalposition igen. Till fabriksinställningen alltså – till glädje, kreativitet och motivation.
Det som jag, Dennis Westerberg, erbjuder som föreläsare, författare, eller coach i sammanhanget, är nämligen ingen ny metod eller teknik. Inte heller några nya ”så här får du mer glädje på jobbet”-listor. Nej, inte alls. Jag har överhuvudtaget inga åtgärder alls att tillhandahålla.
De tre principerna
Det jag vill lyfta fram, och lägga på bordet, är någonting helt annat. Till skillnad från alla åtgärdsbaserade metoder som föreslås, vill jag presentera ett högklassigt alternativ, nämligen en insiktsbaserad förståelse, kallad ”De tre principerna”.
– Nyfiken?
Läs mer om dessa tre principerna i min bok ”Bara en tanke – din guide till villkorslöst välmående” eller i min kommande bok ”Jag dog och fick liv igen” som kommer ut den 15 maj på Ehrlin Publishing.
Kort om Dennis Westerberg:
Föreläsare: Dennis genomför ca 100 uppdrag varje år. Utnämnd till ”Årets föreläsare 2015”
Författare: Dennis har tidigare gett ut flera böcker. Den senaste är ”Bara en tanke – Din guide till villkorslöst välmående” och har legat högt på försäljningslistorna. Ny bok – en ungdomsroman – släpps i maj 2019 av av Ehrlin Publishing.
Podcast-profil: Dennis, tillsammans med Tomas Lydahl, driver podden ”Tomas och Dennis podcast” med 30.000 – 40.000 lyssningar varje månad.
Coach: Dennis är en väl anlitad coach med särskild kompetens att hjälpa människor med psykisk ohälsa. Han har träffat flera hundra personer med psykiska besvär av olika slag, de senaste åren. Även idrottsmän och företagsledare som vill ”prestera bättre” finns bland hans kunder.
Webb: www.denniswesterberg.com