Vi är väl upplysta om stress. En sökning på Google ger idag 1 240 000 000 träffar. Likväl är problemen kopplade till stress enorma. En ny studie visar att 200 personer dör varje år av stressrelaterad ohälsa. ***
Stress – en reaktion som vrider upp kroppens kraftkällor
Jag vill med min nya bok ”Stressa hjärna” ge en nyanserad och mer konstruktiv syn på stress. Tänk om stressen till och med kan bli din vän? En definition av stress som jag utgår ifrån, som jag hittat lite djupare in i psykologiböckerna, är ”en reaktion som vrider upp kroppens kraftkällor för att hjälpa oss ta oss an livets olika utmaningar”. Stress fungerar alltså som ett prestationshöjande medel, och den är till för att hjälpa oss.
Men hur kan stressen bli till en positiv kraft och vad det är som gör att den alltför ofta tar sig negativa uttryck? I princip kan man säga att, så länge vi har läget under kontroll så hjälper stressen oss, men det är när saker och ting kör ihop sig så att vi tappar kontrollen som stressen tenderar spåra ur och påverka oss negativt.
Gränssättning – en förutsättning för din vänskap med stressen
Studier kring arbetsmiljöutmaningar i ett gränslöst arbetsliv visar att förmågan till egenkontroll och egen styrning är en avgörande faktor för ett hälsosamt arbetsliv. Att kunna sätta gränser mellan prestation och vila, mellan livets olika roller, och att hitta strategier för att uppnå balans mellan de olika delarna är en därför en förutsättning för att stressen ska bli din vän.
Vi tål hög belastning och mycket stress, förutsatt att vi i samma utsträckning som vi pushar oss själva, också får möjlighet att ladda om batterierna. Återhämtning handlar inte bara om att ta det lugnt. Kortsiktigt över dagen behöver vi ladda om våra batterier, och rent fysiologiskt är detta kopplat till den ansträngning vi utför. Har vi i suttit vid en dator och koncentrerat oss på att läsa in en text så behöver ”läsa in text”-aktiveringen i hjärnan pausa en stund. Det finns en viss återhämtande effekt i att variera olika typer av kognitiv aktivering. Det innebär att vi som paus skulle kunna växla tankespår och beta av några saker på din att göra-lista över enklare uppgifter. Bäst återhämtning när det gäller koncentrationskrävande arbete får vi dock när tar en bensträckare, helst genom att komma ut i friska luften och få igång kroppen lite.
Så låter du “jobbhjärnan” vila när du går hem
När det gäller att sätta gränser så räcker det i många fall inte med att lämna jobbet rent fysiskt. Jobbtankar tenderar att fortsätta processas i huvudet vilket, triggar stressystemet i det omedvetna och omöjliggör naturlig återhämtning. Som ledningsassistent arbetar du ofta under gränslösa arbetsvillkor i och med att du förväntas vara tillgänglig en stor del av dygnet. Då är det ännu viktigare att skapa sina egna fungerande gränsstrategier. Det är viktigt att, tillsammans med dem man arbetar med, diskutera olika syn på behov av tillgänglighet i relation till behovet av att kunna koppla bort sig från jobbet och utifrån detta skapa överenskommelser om hur ni ska ha det hos er för att det ska fungera.
I det egna arbetet handlar skapandet av gränsstrategier till stor del om goda rutiner och en välfungerande planering. När du har kontroll på alla åtaganden för de kommande dagarna har du bättre förutsättningar att mentalt kunna släppa taget och lämna jobbet på jobbet. Först i det tillstånden kan din ”jobbhjärna” få möjlighet att återhämta sig när du vill vara ledig. Det är också då som du kan njuta av livet och detta är faktiskt det bästa du kan göra för att boosta dig själv inför en god prestation nästa dag på jobbet.
Källor:
* Unionens arbetsmiljöbarometer 2018
** Euro Accident 2019
*** Statens beredning för medicinsk och social utvärdering SBU 2019
Anna Zetterberg är författare och prestations- och motivationskonsult. Hennes mission är att hjälpa fler människor att oftare kunna känna sig nöjda när de checkar ut från dagens jobb. Anna är aktuell med hennes andra bok ”Stressa hjärna – gör stressen till en positiv kraft”. Läs mer om Anna på www.motive.se.