Rapporten visar att nästan hälften är stillasittande mer än sju timmar per dag. Omkring var femte uppger att de sitter stilla 10 timmar eller mer per dag. Samtidigt visar forskning att mycket stillasittande utgör en hälsorisk, även för personer som tränar regelbundet.
– Vi har byggt bort mycket av vår vardagsmotion. Idag kan vi beställa mat till dörren, åka bil till jobbet och ta hissen i stället för trapporna. Det gör att många måste planera för rörelse, det är inte något som bara sker, säger Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck Previa.
Nästan en tredjedel av de 34 000 medarbetare Falck Previa kartlagt sitter still 7–9 timmar varje dag. Närmare 20 procent uppger att de sitter stilla 10 timmar eller mer.
Diagram 1: Så mycket sitter vi ned, antal svarande per tidsintervall.
Stillasittandet ökar i takt med ju högre utbildning medarbetaren har.
Diagram 2. Så mycket sitter vi, fördelat på utbildningsnivå. Genomsnitt per dag.
För att få en fördjupning av hur stillasittande relaterar till hur tillfreds man är med sin rörelsenivå har Falck Previa även kombinerat statistiken över antal timmar medarbetare sitter och hur tillfreds man upplever sig med sin rörelsenivå. Här syns ett tydligt mönster där de som sitter mer stilla är mindre tillfreds med sin rörelsenivå än de som sitter stilla mer sällan.
Diagram 3. Frågan ”Är du tillfreds med din rörelsenivå?” i jämförelse med antal timmar stillasittande per dag.
– Många medarbetare uttrycker att de vill röra sig mer, men de orkar inte och hinner inte.Därför är det är så bra när det finns förutsättningar till rörelse på arbetsplatsen. Företag som investerar i friskvård och stöttande insatser för rörelse får dessutom många gånger tillbaka det genom ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro, säger Åsa Miemois.
För medarbetare som är stillasittande upp till nio timmar per dag är det självskattade allmäntillståndet relativt likvärdigt. Men när stillasittandet är 10 timmar eller mer syns en trend där upplevelsen av allmänt hälsotillstånd försämras.
Diagram 4. Frågan ”Självskattat allmänt hälsotillstånd” i jämförelse med antal timmar stillasittande per dag.
Till viss del syns även att de medarbetare som sitter stilla mycket upplever sig mer stressade.
– Listan kan göras lång över vad arbetsgivare kan göra för att bryta långvarigt stillasittande.Dels kan man titta utifrån organisationsperspektivet och se över möteskulturen, hur man planerar och genomför möten. Och vilken typ av mikropauser möjliggörs där anställda harmöjlighet att ta den där lilla stretchen el rörelsepausen. Det gäller att ge förutsättningar förde anställda och att sänka tröskeln så att alla kan vara med, säger Åsa Miemois.
Läs mer:
Rapporten ”Stillasittande i arbetslivet 2022”.
Rapporten bygger på 34 000 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under 2021-2022. Falck Previas hälso- och arbetsmiljöprofiler kartlägger levnadsvanor, besvär i rörelseapparaten, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Det är en typ av hälsoundersökning som ger medarbetare möjlighet att ta del av hur levnadsvanor, fysiska besvär, kondition och arbetsmiljö påverkar välbefinnandet.
Hälso- och arbetsmiljöprofilen ger ett brett hälsoperspektiv med fokus på vad som kan förbättra hälsan för medarbetaren och organisationen.