Det finns lika många sätt att bli organiserad på, som det finns människor. Vi passar inte alla i formen och inte alla verktyg och idéer kommer att passa just dig. Men vad skall du göra då, hur kommer du igång!?
RENSA UT
Du måste börja med att röja och rensa! Det finns absolut inga genvägar där. Tag dig tiden att gå igenom dina saker (både i den fysiska omgivningen och den digitala) för att identifiera vad det är du faktiskt använder och vad du trivs med. Sen blir det lättare att organisera och strukturera det som är kvar. Ett misstag många gör är att börja med lösningen istället för problemet. Alltså att springa ut och köpa förvaringslösningar eller laddar ner en massa organiseringsappar, utan att titta på var problemen ligger. Varför har det blivit så rörigt? Var blir det rörigt? Vad hindrar dig från att bli mer organiserad?
ALLT SKALL HA ETT HEM & LIKA MED LIKA
O-organisering är bara uppskjutna beslut…. Du har helt enkelt inte bestämt dig för var den där saken eller dokumentet hör hemma.
Här kommer några regler att följa för att komma igång efter du har röjt och rensat:
- Allt skall ha ett hem – Antingen är saken i sitt hem/på sin plats, eller så används den just nu. Placera också sakerna nära där de används.
- Lika med Lika – Det betyder att du grupperar saker som ha samma användningsområde. Du skall inte behöva springa runt på flera olika ställen för att samla ihop vad du behöver, om detta är saker eller dokument som du om och om använder till samma sak. T.ex. nycklarna förvaras nära dörren, printerpapperna nära printern, eller dokumenten i sorterade mappar.
RUTINER
Rutiner är det som avgör om vi bibehåller ordningen. Ställer vi inte tillbaka allt på sin plats, eller i “sitt hem”, så spelar det ju inte någon roll hur fantastiska förvaringslösningar vi har eller super välgenomtänkt struktur vi har skapat.
MAILHANTERING
Även här måste du börja med att rensa i röran. Deleta allt gammalt och orelevant, av-abonnera på olästa nyhetsbrev, sätt upp regler som automatiskt deletar eller sänder mejlet till en bestämd mapp.
Det är också bra att bestämma med kolleger om hur ni skall använda mejl – behöver verkligen alla få kopior på allt?
Sätt upp ett mapp-system där de mejl du behåller “bor” och lätt kan hittas igen. Döp dem till något som passar för dig och eventuella kollegor som använder samma system.
Kolla bara mejl några gånger om dagen, prioritera vad som faktiskt är viktigt att svara på snabbt, och stäng av alla pling och pop-up-boxar som berättar för dig att ett nytt mejl kommit in.
TIDSPLANERING
Använd kalendrar och att-göra-listor! Planera din dag, allt skall in i kalendern eller på din to-do-lista. Poängen med detta är att du får ut det ur huvudet. Du kan inte hålla allt i huvudet, det är fysiskt omöjligt. Och väldigt stressande i det långa loppet.
Viktigt här är att du använder dig av EN att-göra-lista, nedbruten i kategorier, t.ex. Hemma, Barn, Arbete (i sin tur nedbruten underkategorier). Ofta skribblar man ner något på en papperslapp och så något snabbt i telefonen, och så något i datorn, på kalendern i köket hemma…. Det är oundvikligt att du kommer att tappa information någonstans och det är i längden väldigt stressigt.
Hitta en metod som passar dig. Ha en fysisk lista bak i din papperskalender eller använd dig av en app. Testa dig fram, men välj EN. Skriv ner allt som poppar in i huvudet, uppdelat i sina olika kategorier. Sen fyller du i ett datum när du skall få en påminnelse. Det är så skönt att kunna checka av saker du fått gjort och det bästa av allt – DU KOM IHÅG ATT GÖRA DET!
Linda Gemal driver företaget Ordningskonsulten, där hon hjälper människor att organisera och inreda sina hem och arbetsplatser. Det kan vara allt från att fysiskt röja och organisera ett garage, vinden, garderoben eller kontoret, till digital organisering av e-post, filer, tidsplanering, etc., samt ger föreläsningar och utbildningar där hon pratar om varför vi blir o-organiserade och vad vi kan göra åt det.