Många gånger handlar det om att behärska kortkommandon för att spara tid: De här kortkommandon är som magiska trollformler för Excel.
Du viftar helt enkelt med händerna (mao skriver) med rätt kombination av tangenter, och poof din data kopieras, klistras, eller försvinner. Dessutom är det ett bra sätt att imponera på dina vänner och kollegor med din Excel-magi genom att använda kortkommandon.
10 tips i Excel:
1, Först ut på listan är det vi precis pratade om, kortkommandon. De här kan hjälpa dig att navigera och redigera dina Excel-kalkylblad mer effektivt. Du kan till exempel använda ”Ctrl + C” för att kopiera en markering, ”Ctrl + V” för att klistra in och ”Ctrl + Z” för att ångra en åtgärd.
2, Använd AutoSum-funktionen för att snabbt summera ett antal celler: AutoSum-funktionen är som att ha ett team av små matematiska genier som arbetar för dig. Välj bara ett cellområde, klicka på AutoSum-knappen och boom – du har summan av alla dessa nummer på millisekunder. Säg adjö till manuellt arbete!
3, Nyttja alternativet ”Formatera som tabell” för att snabbt tillämpa formatering på din data: Tabeller är som att klä upp din data och får datan att lysa sig stark. Tabeller får allt att se polerat och professionellt ut, och är superlätta att skapa. Välj bara din data och klicka på knappen ”formatera som tabell” så får du en snygg tabell på nolltid.
4, Testa på ”Villkorsstyrd formatering” för att markera viktig data: Villkorsstyrd formatering är som en personlig assistent för din data. Det hjälper dig att identifiera viktig information, som celler som innehåller värden över eller under en viss tröskel, genom att tillämpa särskild formatering på dem. Genom att använda den här funktionen kan du enkelt förbättra ditt kalkylarks övergripande visuella tilltalande.
5, Kolla in ”Lås fönsterrutor” för att hålla vissa rader eller kolumner synliga medan du bläddrar: Alternativet ”Lås fönsterrutor” är som ett magiskt kraftfält för din data. Det håller vissa rader eller kolumner synliga, oavsett hur mycket du bläddrar.
6, Ett annat alternativ är ”Transponera ” för att snabbt byta rader och kolumner: alternativet ”Transponera” är som en dataformskiftare. Det låter dig förvandla rader till kolumner och vice versa, på bara några klick. Det är som att ha en data-kameleont till hands.
7, Få in vanan och använd ”Målsökning” för att hitta ingångsvärdet som ger ett önskat resultat: funktionen ”Målsökning” är som att ha en datakristallkula. Det hjälper dig att hitta inmatningsvärdet som ger dig det resultat du vill ha, så att du kan lösa alla slags ”what-if” – scenarier. .
8, Börja med att använda ”Dataverifiering” för att styra vilken typ av data som kan matas in i en cell: Funktionen ”Dataverifiering” är som en portvakt för din data. Det låter bara vissa typer av data i dina celler, så att du kan hålla din data ren och organiserad. Med denna funktion ser du till att rätt information är på rätt ställe.
9, Låt ”Text till kolumner” bli en del av din rutin för att dela cellinnehåll i separata kolumner: Funktionen ”Text till kolumner” är som en datadelare. Det hjälper dig att dela cellinnehåll i separata kolumner, så att du kan organisera din data mer effektivt. Du kan se det lite som din egna, personliga dataarrangör.
10, Använd funktionen ”Konsolidera” för att kombinera data från flera intervall: Funktionen ”konsolidera” är som en datasammanslagningsfunktion. Det låter dig kombinera data från flera intervall till ett enda intervall, så att du lättare kan analysera och jämföra din data. Det är som att ha en egen sammanslagning av data.
Kort sagt, är Excel ett kraftfullt verktyg för att organisera och analysera data, och det finns många tips och tricks som kan hjälpa dig att arbeta mer effektivt.
Genom att använda kortkommandon, så som AutoSum-funktionen och andra alternativ kan du arbeta mer effektivt på jobbet. Dessutom, att dra nytta av dessa verktyg och tekniker innebär att du effektiviserar ditt arbetsflöde och får ut mer av din data.
Med de här 10 tips i Excel kommer du även ha förbättrade dataanalysfärdigheter. Du använder nu ett kraftfullt verktyg för att organisera, analysera och presentera data. Och nu när du lärt dig hur du använder dess olika funktioner är du även bättre rustad att fatta välgrundade beslut.
Av: Fredrik Meller