Att bli uppsagd som Executive Assistant är tufft då jobbet ofta är mer än bara ett jobb. Det är en roll som innebär djup lojalitet, förtroende och ett nära samarbete med företagets ledning. Många som arbetar i den här positionen har tillbringat år, ibland decennier, med att stötta en och samma chef. När en ny vd tillträder kan det därför bli en chock om allt plötsligt förändras – särskilt om det slutar med att du tvingas lämna företaget. Men går det att förutspå? Vilka är signalerna, och hur kan du förbereda dig för att stå starkare om situationen skulle upprepas?
Vi kallar henne ”Anna” då hon inte vill gå ut öppet med det som hände henne. I 15 år hade hon och vd:n jobbat sida vid sida. När vd:n gick i pension såg Anna fram emot att få lära känna sin nye chef, som hon fått träffa i samband med rekryteringen och hon såg fram emot att de skulle jobba tillsammans där hon skulle kunna bidra med sina kunskaper. Men det blev inte som hon tänkt sig …
Tidiga signaler på en annalkande förändring
Anna märkte tidigt att den nye vd:n inte involverade henne på samma sätt som den tidigare. Hennes arbetsuppgifter kunde ändras utan förklaring, och hon upplevde också att kommunikationen mellan dem kändes stel och distanserad. Men där och då försökte Anna intala sig själv att det bara handlade om att de behövde lära känna varandra bättre.
– Så här i efterhand ser jag signalerna jätteklart, säger Anna. Han marginaliserade min roll på massa olika sätt. Ibland väldigt subtilt, ibland väldigt tydligt. De var alla varningssignaler om att en förändring var på gång.
Känslan av att förlora sin plats
Anna trodde mötet skulle handla om hur hon och nye vd:n skulle kunna jobba bättre ihop. Istället handlade mötet om att han ville att hon skulle lämna bolaget. När det otänkbara hände och Anna fick beskedet att hon måste lämna bolaget, kom det som en chock.
– Jag förstod först inte vad han sa. När han fortsatte prata om min ”exit” kom alla känslorna på en och samma gång! Jag blev chockad, arg och ledsen, berättar Anna. Som EA hade jag investerat så mycket av mig själv i mitt arbete att det kändes faktiskt som att jag höll på att förlora en del av min identitet. Jag tog mina saker och när jag kom hem kände jag en djup känsla av orättvisa och besvikelse. Jag hade ju varit en del av företaget i så många år!
Att hitta stöd och komma vidare
Att vara kvar i någon annan roll på bolaget var i Annas fall uteslutet och överenskommelsen var att hon skulle lämna sin tjänst omgående. I detta kaos som uppstått fick hon stöd av HR och även facket, som säkerställde att hon fick de rättigheter hon hade rätt till.
– Jag fick fantastisk hjälp av en karriärrådgivare och jag fick även möjlighet att träffa en psykolog ett antal gånger, berättar Anna. Det kändes faktiskt som att det var de som räddade mig när min värld hade rasat! De hjälpte mig både att hantera alla känslor men också med praktiska saker som att uppdatera min cv, tips på hur jag skulle söka jobba och ta mina första steg mot att börja planera för min fortsatta karriär.
Så kan du förbereda dig för framtiden
Att gå igenom en sådan omvälvande förändring har lärt Anna hur viktigt det är att alltid vara redo för det oväntade.
– Ett av de viktigaste sakerna du kan göra är att alltid ha din LinkedIn-profil uppdaterad och att regelbundet söka jobb, även om du är nöjd där du är, säger Anna. På så sätt kan du ha ett nätverk och potentiella möjligheter i beredskap om något skulle förändras. Det är också bra att hålla sig ajour med branschtrender och att vidareutbilda sig för att förbli relevant på arbetsmarknaden. Genom att investera i din egen utveckling är du bättre rustad att hantera framtida förändringar. Det är mitt absolut bästa tips till alla!
Det bästa och det sämsta med att allt förändrades
Att tvingas lämna en arbetsplats där du varit en lojal och uppskattad nyckelperson under många år kan kännas som en av de mest negativa upplevelserna i ditt liv. Men samtidigt kan det, hur klyschigt det än låter, också öppna dörrar till nya möjligheter.
– Det gör fortfarande ont och jag är otroligt besviken över att en enda person kunde komma in och rycka bort det jag hade. Jag älskade verkligen mitt jobb! säger Anna. Och även om jag fick ett avgångsvederlag kände jag mig orolig inför framtiden och det var en sådan kontrast att ena dagen vara mitt i smeten, till att nästa dag vara hemma i mysbyxor och helt utanför allt.
Men det som hände har också lärt mig mycket om mig själv och jag har utvecklats genom det som hände. Jag fick hjälp att tänka till på vad som var viktigt för mig både när det kom till arbetsuppgifter, arbetsplats och egenskaper jag ville att min nästa chef skulle ha. Sedan några månader har jag ett nytt jobb, i en helt annan bransch en tidigare och vd:n jag jobbar för är mycket yngre än mig, har en helt annan attityd och jag lär mig massor varje dag! Någonstans är jag ändå glad över min erfarenhet och känner mig starkare och mer medveten om vad jag vill och behöver i mitt yrkesliv.
Några fackförbund i Sverige som kan vara bra för dig som EAatt vara med i:
Unionen – Sveriges största fackförbund för tjänstemän inom den privata sektorn. De erbjuder ett brett stöd för administrativ personal, inklusive vd-assistenter, med råd, juridisk hjälp och karriärutveckling.
Akademikerförbundet SSR – För akademiker inom socialt arbete, HR, ekonomi och liknande yrken. Det kan vara relevant för EA:s med akademisk bakgrund eller som jobbar med personalrelaterade uppgifter.
Ledarna – Ett fackförbund för chefer, vilket kan vara relevant om du som EA har en mer ledande roll eller vill utvecklas mot en chefsposition.
Vision – Ett fackförbund för tjänstemän inom offentlig sektor, men som också kan vara relevant för privat sektor beroende på arbetsplatsens inriktning. Vision erbjuder stöd för administrativ personal och chefer.
Tänk på att det finns karens innan du kan få hjälp
De flesta fackförbund tillämpar en karenstid innan du kan få full tillgång till vissa typer av stöd från facket, exempelvis a-kassa eller juridisk hjälp vid en arbetsrättslig tvist. Därför är det bra att bli medlem i ett fackförbund i god tid, innan det eventuellt skulle hända något på din arbetsplats. Att redan vara medlem innebär att du är skyddad och har tillgång till resurser och stöd om det värsta skulle hända.
Av: