Jenny har genom åren fotat allt från porträtt, verksamheter och produkter till resmål och hotell. Som fotograf gäller det att vara lösningsorienterad och kunna jobba med de förutsättningar som ges vid varje tillfälle. För Jenny har yrket också inneburit möjligheten att resa, se vackra miljöer, möta spännande företag – och inte minst fånga människor i alla möjliga åldrar och situationer. Givetvis blir jag nyfiken på hur hon ser på utvecklingen – särskilt med tanke på filter, AI och hur man egentligen fångar det där riktigt bra porträttet.
Så Jenny, går det trender i fotografering?
– Jamen visst gör det det! skrattar Jenny. Men det viktigaste är ändå att man som beställare utgår ifrån sig själv och vågar lita på sin egen känsla för vad som passar. Visst finns det influenser och stilar som kommer och går, men det handlar i slutändan om vad ni vill förmedla och hur bilderna ska användas. Att välja en fotograf vars stil ni gillar och som känns rätt för ert varumärke gör stor skillnad – ofta är det just därför man väljer att samarbeta med en viss person.
När vi pratar vidare lyfter Jenny vikten av att känna igen sig själv i en bild – något jag själv blir lite extra nyfiken på, särskilt i en tid där filter och AI-effekter är så lättillgängliga.
– Jag tycker man kan fixa småsaker som stör fokus i bilden, som ett hårstrå eller en skavank. Men börjar man släta ut för mycket försvinner den där äkta känslan, säger hon. Det allra bästa är ofta att fånga människor när de inte riktigt märker att man fotar – då kommer känslan fram. Men det går absolut att få till även under en mer uppstyrd porträttfotografering – mycket handlar om att få människor bekväma.
Hur brukar folk reagera när de ser bilder på sig själva, innan retuschering och efterarbete?
– Det går oftast jättebra. Nyckeln är att få människor att slappna av och att fånga deras glädje och personlighet. Vissa är lite ovana vid ofiltrerade bilder, men det är faktiskt sällan något problem. Ibland när jag fotograferar så plåtar jag rakt in i datorn och då får varje person välja sin bild direkt, det gör processen både kortare och tryggare för alla.
Jenny tycker det är spännande att ta porträtt i företagsmiljö. Hon har fotat i allt från gruvor och kontor till fabriksgolv och tak vid solpanelsmontering.
– Det är roligt att visa en verksamhet i sin helhet. Jag har haft förmånen att skapa flera bildbanker åt företag, och då är det kul att låta även porträtten spegla miljön. Det behöver inte alltid vara en vit bakgrund – även om det också fungerar fint, säger hon.
Så, om någon ska boka en företagsfotografering – vad bör man tänka på?
Här är några av Jennys frågor till den som beställer porträttfotografering:
- Ska bilderna spegla företagets profil eller individens personlighet?
- Var och hur ska bilderna användas?
- Önskas bilder i arbetsmiljö eller med traditionell studiofond?
- Vilken känsla vill ni förmedla – formell, vänlig, avslappnad?
- Ska kläderna vara enhetliga eller individuellt valda? (Se tips nedan!)
- Ska samma ljussättning användas för alla?
- Helkropp, halvkropp eller headshot?
- Ansvarar varje person själv för hår och smink, eller ordnas det centralt?
- Ska fotograferingen ske vid ett tillfälle, eller återkommande för nyanställda?
Det blir tydligt hur Jenny kopplar fotograferingen till kundens kommunikation. Bilder förstärker budskap, känsla och varumärke – men också hur medarbetarna uppfattar sig själva. Själv har jag använt fotografering som en del av teambuilding och gemensamma aktiviteter – det handlar inte bara om porträtt. Det handlar om tillhörighet, om gemensamma minnen och om stolthet.
Men Jenny, nu när AI utvecklas så snabbt – hur ser du på det?
– AI är fantastiskt, jag använder det dagligen i olika delar av mitt jobb. Men inte så mycket just för bilder. Jag tror att AI kommer att utmana alla yrken att tänka nytt. Samtidigt tror jag att det verkliga, det autentiska, blir ännu viktigare. Det kommer finnas behov för både och – men att kunna visa att det faktiskt är den personen eller den platsen man ser på bild, det kommer ha stort värde framåt.
Så om man vill ta ett riktigt bra porträtt – vad ska man tänka på för att ge dig som fotograf bra förutsättningar?
Här är Jennys bästa tips inför en porträttfotografering:
- Undvik starka färger – om du inte gör ett statement. Avtonade nyanser ger oftast ett harmoniskt intryck.
- Skippa skarpa mönster (som rutor, ränder eller grafiska tryck) – de stjäl lätt uppmärksamheten.
- Ta gärna med flera klädombyten om du ska ta flera bilder. Kläderna ska vara rena och strukna.
- Se till att håret känns fixat och bekvämt – det spar tid i efterarbetet.
- Packa ett lypsyl! Mjuka läppar gör mer skillnad än man tror när man ska le.
- Lita på din fotograf och följ instruktioner och regi – det gör stor skillnad för slutresultatet.
- Låt fotograferingen bli en rolig stund! Det märks i bilderna när man har kul och känner sig trygg.
I en tid där bilder kan genereras med ett klick, blir det mänskliga viktigare än någonsin. Ett riktigt foto fångar inte bara ett ansikte – det fångar närvaro, energi och personlighet. Och kanske är det just därför vi fortsätter längta efter bilder med känsla, oavsett hur tekniken utvecklas.
Av: Annsi Krol