Jag träffar Noomi Gavelin Sundström på ett av Executiveeffects event och hon berättar att hon arbetar som verksamhetsstöd till styrelsen för Bröstcancerföreningen Amazona, som verkar för att öka medvetenheten om bröstcancer, stödja forskning och förbättra vården för bröstcancerpatienter. Där assisterar hon verksamhetschef, ordförande och styrelse.
Vi bestämmer att tillsammans lyfta hennes roll nu i oktober, som ses som den internationella bröstcancermånaden då bland annat även Bröstcancerförbundets Rosa Bandet-kampanj pågår.
Berätta om ditt jobb och din roll!
– Ja, dels så finns jag på plats på vårt kansli tillsammans med mina kollegor och tar emot både besök och samtal från oroliga drabbade kvinnor eller deras anhöriga. Jag arbetar också med att ta fram marknads-och informationsmaterial, planera mässor och event, vara delaktig i den tekniska utvecklingen och kommunicera med de cirka 80 volontärer som arbetar för oss.
Tillsammans med vår verksamhetschef eller ordförande är jag dessutom ofta ute på olika företag och organisationer och sprider kunskap till arbetsgivare, HR, ledningsgrupper och personal. Runt varje person som drabbas av cancer finns det många närstående, kollegor, chefer och arbetsgivare som behöver få utökad kunskap för att kunna bemöta och agera på bästa möjliga sätt. Det gäller inte minst när en anställd blir sjuk.
”Runt varje person som drabbas av cancer finns det många närstående, kollegor, chefer och arbetsgivare som behöver få utökad kunskap för att kunna bemöta och agera på bästa möjliga sätt.”
Våra föreläsningar går att boka genom att höra av sig till oss på mejl och vi föreläser året runt.
Hur hamnade du där du är idag?
– Jag arbetade som projektledare, IT-koordinator och utredare inom finansbranschen för Handelsbanken Capital Markets under många år och drabbades själv oväntat av bröstcancer som 36-åring med en son på bara två år.
10 år efter att jag drabbats och blivit frisk från min egen bröstcancer kände jag att jag vill vara med och skapa förändring i samhället för de som varit med om samma sak som jag själv. Därför sökte jag mig till min nuvarande arbetsplats efter en del kompletterade utbildningar.
Under din egen bröstcancerbehandling – hur hanterade din dåvarande arbetsgivare det?
– Handelsbanken var en underbar arbetsgivare under hela min behandling och de lät mig komma tillbaka i fas i mitt dåvarande arbete. Men under min tid på Amazona har jag tyvärr insett att många av våra medlemmar inte har samma tur som jag hade och att det är många chefer och företagsledningar som behöver stöd i hur de skall kunna vara så bra arbetsgivare som möjligt.
God man och myndighetsbrottare för barn och unga står det på din LinkedIn. Vad innebär det?
– Det var under den stora flyktingvågen till Sverige 2015. Då engagerade jag mig som god man för ensamkommande barn. Det tillsammans med min familjs uppdrag som familjehem till socialtjänsten, samt mitt eget engagemang för bröstcancerdrabbade har gett mig många värdefulla kunskaper om Myndighetssverige.
Det uppstår ofta utmaningar när allt är väldigt styrt av lagar och riktlinjer för att fungera på ett rättssäkert, samtidigt som det är människor med traumatiska händelser som står i centrum och behöver stöd och hjälp. För mitt engagemang blev jag 2023 nominerad till Eldsjälsdagarna. Det är jag väldigt stolt och glad över. Jag har också gästpratat i både Förebildspodden och podden Sorgsnack.
Och vem är Noomi privat?
– Privat är det såklart familjen som gäller. Och att fixa i vårt hus, umgås med vänner, någon resa ibland och så gillar jag sång och musik! Sen som den eldsjäl jag är, så pågår mitt arbete egentligen varje dag på olika sätt. Det är inget jag bara släpper när arbetsdagen är slut.
Vilka utmaningar möter du i ditt arbete och hur övervinner du dem?
– I mitt arbete så gäller det att kunna vara inlyssnande, flexibel och tillmötesgående. Med åren har jag lärt mig svängningarna i branschen så att jag kan se till att återhämta mig mellan de mer intensiva perioderna. Jag är skyldig mig själv och alla omkring mig att vara hållbar i längden. Som man brukar säga på flyget: Sätt först syrgasmasken på dig själv innan du hjälper andra.
Vad är det mest givande med ditt arbete och vilka framsteg har du sett under din tid på Amazona?
– Det mest givande är all positiv respons jag får av min omgivning och mina volontärkollegor tillsammans med att jag ser att det vi gör verkligen gör skillnad och behövs.
Under min tid på Amazona har vi blivit mycket mer digitala och kan på så sätt nå ut till fler av våra medlemmar med de föreläsningar som vi erbjuder. Före pandemin var alla tvungna att komma till vårt kansli här i Stockholm och vi kunde bara ta emot 20 – 25 personer jämfört med nu då vi kan ha hundratals med på våra medlemsföreläsningar.
Sen har ju forskningen stadigt gått framåt och patienter som idag drabbas av spridd kronisk bröstcancer överlever i markant högre grad, vilket är fantastiskt!
Och avslutningsvis, om du fick vara Executive Assistant åt vem som helst vem skulle det vara?
– Oj, den var svår. Det kanske skulle vara Martin Luther King eller Mahatma Gandi då 😊!
Mer om:
Här kan du läsa mer om Bröstcancerföreningen Amazona
Till Noomi Sundström på LinkedIn
Av: