Trots att Gunilla Asp gick i pension 2018 så har hon hoppat in på olika företag efter det och nu senast under tre månader hos sin tidigare arbetsgivare SVT. Men att Gunilla blev just vd-assistent var egentligen mest en slump.
– I Ronneby, där jag gick i skolan, fanns det inte många utbildningsvägar att välja på, så det blev kameral linje/sekreterare, säger Gunilla och fortsätter;
– Mitt första vd-sekreterarjobb, för det hette inte assistent på den tiden, fick jag 1976. Jag bodde i Karlskrona och skulle bli sambo i Stockholm, sökte ett jobb på måfå och fick det. Där blev jag kvar i tolv år. Fram till 1997, då jag började på SVT, har jag arbetat inom olika branscher som fastighet, energi och detaljhandeln.
Vad är det viktigaste i samarbetet mellan en chef och en assistent?
– Tillit och ömsesidig respekt. Man får insyn i så många världar, både privat och yrkesmässigt, så det är viktigt att man litar på varandra, för att göra ett bra och smidigt jobb.
Du tog 2012 hem utmärkelsen GuldGemet 2012, föregångaren till Executive Assistant of the Year – hur var det att vinna det?
– Utmärkelsen Guldgemet gjorde mig mycket glad och stolt. Assistentrollen har ju under årens lopp diskuterats och vi har ibland varit ett utdöende släkte. Utmärkelsen ger status till yrket och visar att vi behövs.
Hur har vd-assistent rollen förändrats under åren sedan du började?
– Rollen har inte förändrats så mycket. Förändringarna är beroende på vilken typ av chef man har. Däremot har tekniken utvecklats radikalt. Det var en stor revolution på 80-talet då man fick IBM:s skrivmaskin med raderband och kula med olika typsnitt. Idag har man all tänkbar utrustning som ständigt finns med i handväskan. Om man jobbar i mediebranschen, är det inte ett åtta till fem-jobb utan man ska vara nåbar dygnet runt, veckans alla dagar.
Och hur tror du att rollen kommer att se ut i framtiden?
– Jag tror inte det traditionella kontoret kommer att finnas kvar, man kommer att jobba ännu mer på distans, ha Skypemöten, Teams med mera och kanske ses fysiskt en gång per vecka för avstämning.
Om du blickar tillbaka på din karriär, vad skulle du säga har varit mest givande?
– De första och sista perioderna i mitt yrkesliv har varit de mest givande. Den första för att jag var pionjär inom yrket, tog till mig och lärde mig mycket. Det var en hierarkisk organisation, till exempel så man fick trycka på en knapp, som chefen tände rött eller grönt, för att få audiens. De sista åren för att mediebranschen är en så rolig bransch att jobba i. Alla känner till SVT och har mycket synpunkter, vilket är roligt. Man får också vara ambassadör för public service-idén, vilket jag gärna är.
…och utmanande?
– Sociala medier och den tillgänglighet som finns idag där folk också kan vara anonyma. Mejlbombning direkt till vd:n då man inte är nöjd med ett program. Hot och hat. Hotfulla personer som ringer och säger ”det är jag som betalar din lön”. Det tar en väldig energi och är tidskrävande.
Vad skulle du vilja skicka med en vd-assistent som är i början av sin karriär nu – dv.s vad hade du själv velat veta när du började i rollen?
– Se till att du får en mentor. Man är så ensam i assistentrollen och sitter på så mycket konfidentiell information, som man inte får prata med kollegorna om. Det ska vara en klok person med livserfarenhet som man kan bolla olika spörsmål med – under sekretess.