Vi går tillbaka till de gamla grekerna. När Odysseus ger sig av för att delta i det Trojanska kriget lämnar han sin son Telemachos i sin vän och rådgivare Mentors vård. Sagan berättar vidare att gudinnan Athena under Odysseus frånvaro tar Mentors skepnad, och hjälper Telemachos. Ordet mentor har därav kommit att betyda pålitlig vän, rådgivare eller lärare.
Yngre eller äldre?
Om det förr var så att det oftast var en äldre person som var mentor till en yngre så har det under IT-åldern blivit allt vanligare att äldre tar en yngre person som mentor för att hänga med i den snabba utvecklingen.
Vilka är dina pålitliga rådgivare? Är de lika dig, är de före detta chefer, någon vän från studietiden eller kanske dina tonårsbarn?
Lika eller olika?
Så måste mina mentorer vara lika eller olika mig? Det är förstås behagligt om man känner att personen man väljer att bolla sina tankar och funderingar med är typ en kopia av en själv. Men när jag tänker på de mentorer och läromästare jag haft genom åren så är det oftast de som verkligen varit helt olika mig som jag lärt mig mest av. Och det behöver inte ha varit uttalade mentorer. Jag ser alla jag möter som personer jag kan lära mig något av.
Nu ska jag säga nej
Under en period i mitt liv snurrade allting alldeles för fort. Jag hann inte andas, inte tänka. Jag träffar en av mina ”mentorer” som är helt olik mig som person och som jag lärt mig massor av under åren. Jag utbrister: Nu har jag bestämt mig. Jag ska säga nej till allt! Jag ska inte boka på en enda sak till!
Personen svarade: Och jag har bestämt mig för att jag måste börja lära mig säga ja till allt.
Ja, så olika kan det vara och för mig gav detta svaret mig en tankeställare. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en av livets konster; att lära sig att säga nej och ja vid rätt tillfällen så det blir balans för just mig.
”Det är enklare att hitta sig själv om man är två som letar”
Så står det på Mentors hemsida. Mentor – den ideella organisationen som hjälper unga att växa, bli starka och tro på sig själva med hjälp av mentorskap. Och jag gillar verkligen det uttrycket för det gäller ju oavsett ålder.
I din roll som EA sitter du på mycket konfidentiell information, som du inte får prata med kollegorna om. Tänk till på vilka mentorer du redan har i ditt nätverk och kanske är detta året då du även skaffar dig en ny mentor?
Fem steg
För att utvecklas och trivas i din yrkesroll är det viktigt att du har rätt vägledning och stöd. Utöver kloka rådgivare i din vardag kan en uttalad mentor definitivt vara den avgörande faktorn för din professionella utveckling. Här fem steg för hur du kan gå tillväga!
1. Identifiera ditt syfte och mål
Innan du börjar söka en mentor måste du klargöra vad du vill uppnå och varför du behöver en mentor. Är det för att förbättra din organisatoriska förmåga? Vill du utveckla din ledarskapskompetens eller skaffa djupare insikter i företagets bransch? Genom att definiera dina mål blir det lättare att hitta en mentor som kan guida dig mot dem.
2. Fråga din vd
Berätta för din vd och chef om dina mål och att du vill utvecklas i din roll genom att få en mentor. Kanske har din chef förslag på någon person? Många företag och organisationer erbjuder mentorprogram för sina anställda. Kolla om ditt företag har ett sådant program eller om du kan få tillträde till ett genom din bransch eller yrkesorganisation.
3. Utforska ditt nätverk
Som EA har du troligen redan en betydande yrkesmässig uppsättning kontakter. Utveckla ditt befintliga nätverk genom att prata med kollegor, chefer och branschproffs om ditt mål att hitta en mentor. Det är möjligt att någon i ditt nätverk har värdefulla rekommendationer eller kan fungera som din mentor.
4. Anslut dig till professionella nätverk
Det finns flera professionella organisationer och nätverk i Sverige som är inriktade på ledarskap och administration. Genom att ansluta dig till sådana organisationer kan du öka dina chanser att träffa potentiella mentorer. Delta i möten och evenemang som dessa nätverk erbjuder och vara öppen för att bygga meningsfulla relationer.
5. Använd online-plattformar
Det finns webbplatser och plattformar som Match-Me, MentorSweden, och LinkedIn där du kan söka och ansluta med mentorer som matchar dina mål och intressen. Var aktiv på dessa plattformar, skapa en övertygande profil och börja bygga relationer med potentiella mentorer.
Mentorskap är en investering i dig själv, och det oavsett om du skaffar dig en egen mentor, eller om du med all den erfarenhet och expertis du sitter på, själv blir en mentor för någon annan.
#2024 – blir bästa året!
Foto: Reine Järletun