Jag och min sambo hade båda två riktigt bra jobb. Karriären gick i turbofart och vi hade kul på jobbet, men vi brukade ändå säga hemma vid köksbordet att om någon av oss inte trivdes på jobbet och med sin chef eller om stressen blev allt för hög så skulle vi vara tuffa och säga upp oss och söka oss vidare. Den andre av oss skulle stötta upp under tiden tills vi båda hade jobb igen.
Men så kom 2009 och finanskrisen och vi båda blev av med våra jobb nästan samtidigt. Inte roligt.
”Vi har gått vidare med andra sökande.”
Jag sökte jobb och fick i bästa fall ett svar ”Tack för din ansökan, men vi har valt att gå vidare med andra sökande.”. Så fick jag genom en god vän möjligheten att gå till en jobbcoach. Och wow! Så fantastiskt bra det var! Sådana verktyg jag fick som jag använt mig av så många gånger sedan dess och som jag gärna delar med mig av till vänner som slokörat och slutkörda säger att de måste byta jobb, för det går inte att vara kvar längre där de är …
Tänk på vad du säger
Jag och min jobbcoach tränade på intervjusamtal och hon gjorde mig uppmärksam på ett, tyvärr vanligt, kvinnligt fenomen. Vi förminskar oss själva och uttrycker oss vagt. Hon lärde mig ta bort ord som faktiskt, tror, nog och kanske.
Skippa uttryck som: Jag kan faktiskt ganska mycket om …
Säg: Jag kan mycket om … för att ….
Skippa: Jag tror nog att jag skulle kunna vara bra i rollen som …
Säg: Jag vet att jag skulle göra ett bra jobb i rollen som …
Och tänkt till på tydliga exempel när du ska tydliggöra vad du gjort. Rak i ryggen, och ”Stay sharp”. Träna framför spegeln!
Superverktyget
Ibland måste man lyfta blicken och reflektera över sin jobb- och livssituation. Har du blivit uppsagt har du förstås inget annat val än att leta nytt jobb, men det kan ju också vara så att du allt oftare börjat ställa dig frågan om det du gör verkligen är det du ska göra i 10, 15 år till?
Så vad vill du göra? Nej, nej, nej inga begränsningar! Tänk till! Vad tycker du är roligt? Vad gör dig glad? Vad fick dig att känna glädje i hela kroppen när du var yngre? Vi lägger runt 40 timmar i veckan på vårt jobb, så det måste vara roligt mesta delen av tiden. Det tycker i alla fall jag.
Sen börjar du googla för att se vilka jobb som finns och hur jobbannonserna är utformade. Du kan också fråga ChatGPT eller Copilot vilka de fem viktigaste egenskaperna är för just det jobbet då skulle vilja ha. Ta fasta på dem och tänk till på hur det du gjort i din karriär kan omsättas till dem. Sen sammanfattar du dem i superverktyget, tam-ta-dam Det Tematiska CV:t!
Så vad är då ett tematiskt cv, eller som det även kallas ett funktionellt CV? Jo, istället för att som du radar upp yrkeserfarenheter, utbildningar och färdigheter i kronologisk ordning så rangordnar du cv:t efter färdigheter och kompetenser.
Ett tematiskt cv:
- lyfter dina färdigheter och kompetenser snarare än din arbetslivshistorik. Framhäver det som är relevanta för den roll du söker.
- visar på överförbara färdigheter så att du blir attraktiv för nya yrkesroller inom nya branscher.
- är anpassningsbart. Bara att justera och betona just de färdigheter och kompetenser som krävs för varje specifikt jobb.
Så här gör du
Några tips för att skapa ett tematiskt cv:
- Välj relevanta teman: Identifiera de färdigheter och kompetenser som är mest relevanta för den roll och bransch du söker. Gruppera dessa kring tre till fyra huvudteman och använd dem som grund för ditt cv.
- Inkludera konkreta exempel: För varje tema, inkludera konkreta exempel på hur du har använt dessa färdigheter och kompetenser i tidigare roller eller projekt. Det ger rekryteraren en bättre förståelse för hur du har applicerat dina färdigheter i praktiken.
- Begränsa arbetslivshistoriken: Inkludera en kortfattad arbetslivshistorik i ditt tematiska cv, men fokusera på att lista dina tidigare anställningar och arbetsgivare snarare än att beskriva dina arbetsuppgifter och prestationer i detalj. Det ger rekryteraren en översikt över din erfarenhet utan att ta bort fokus från dina färdigheter och kompetenser.
Jag frågade Copilot om de fem viktigaste kompetenserna för en Executive Assistant och fick svaret:
- Organiseringsförmåga
- Kommunikationsfärdigheter
- Diskretion och förtroende
- Flexibilitet och anpassningsförmåga
- Proaktivitet
Detta kan då utgöra basen för ett tematiskt cv för den som idag inte jobbar som Executive Assistant men skulle vilja bli det.
Japp, jag tror du har fattat grejen nu och visst är det magiskt?! Med superverktyget kan du i stort sett bli vad som helst. The sky is liksom the limit! 🌟