Här bjuder Generation Waste på tre tips:
- Satsa på de rätter som är populära, tänk kvalité istället för kvantitet. Det sparar både tid, pengar och minskar matsvinnet. Vissa rätter kan man också tillaga á la minute om gästen beställer det, som till exempel lutfisk.
- Ett riktigt julbord är för många av oss en dignande buffé med en mängd rätter. Lägger vi upp mycket mat och många olika rätter blir svinnet högre. Dukar man upp ett bord där man jobbar med olika modeller på fat och skålar, använder sig av olika höjder och fyller ut ytan med dekorationer som till exempel blommor, frukt och julpynt, blir intrycket ändå ett välfyllt julbord.
- Ta tillvara på det som går att använda igen. Blir det ofta mycket kokt potatis över kan man ha en rätt på julbordet med kokt potatis i. Det är lättare att minska svinnet när man redan har en plan för den överblivna maten.
Generation Waste erbjuder utbildning och användarvänlig mjukvara för kontinuerlig digital mätning och uppföljning av matsvinn hos privata och offentliga kök. Genom vårt engagemang för att maximera återvinning och minimera miljöpåverkan spelar Generation Waste en central roll i att främja hållbarhet och minska den globala påverkan av matsvinn.