Samtidigt upplever många en stor tidsbrist. Trots att vi som kollektiv aldrig fått så mycket gjort och haft så mycket fritid, ökar stressen och tidspressen. Resultatet? Kvantitet men ingen kvalitet. Väldigt mycket pace, långt ifrån perfection. Det verkar som att tankar inte får ta tid, och det är något som får en negativ effekt på affärerna.
Många organisationer som jag jobbar med tycker att medarbetarna tillbringar för mycket tid i möten och för att effektivisera tar man då helt enkelt bort några av dem. Veckomötet- det skippar vi! Men det är att börja i fel ände. Om man lär sig skapa bra möten blir en effekt att man sparar tid på sina möten. Däremot är inte förhållandet så att mötena blir bättre, bara för att man spar in tid på dem. Det man lär börja med är att lära sig skapa bra möten. Då kommer resten av sig själv. Effektiviteten också.
När det är dags för kick-off eller konferens skalar många organisationer ner på tiden och lägger max en dag istället för två, tre. Och trots att det uppenbarligen är ett viktigt möte som man vill investera i så stressar man hellre igenom det, och låter inte tankeprocesser ta tid. Alla som läst Malcolm Gladwell kontrar här med en röst: ”Men vi fattar ju beslut jättesnabbt! Och det är ofta besluten som fattas snabbt som är bäst!” Men vänta lite… Det är verkligen långt ifrån alla gånger som den som kommer först vinner. Ett exempel: hur blev den finska skolan bäst i världen på att lära ut naturkunskap? Genom att anställa kvalificerade lärare som låter kunskap få ta tid. De går långsamt fram med sina elever och låter eleverna ta den tid som krävs för att de ska hinna lära sig. Resultat får gå framför framfart.
Ett endags-möte där ämnet handlar om visioner, kreativitet eller innovation blir typiskt bättre när det är lagt mellan 12-12 istället för 08-17. Att sova på saken gör att insikter får landa inom oss innan vi fattar beslut. Dessutom ger det tillfälle att umgås informellt med kollegor, och det är något som stärker relationer samt samarbetsvilja och -förmåga. Pauser, luncher och middagar är tillfällen då den viktiga tysta kunskapen överförs, samtidigt som det oftast är just sådant som får stryka på foten när tid ska sparas in. När vi tror att vi effektiviserar, skapar vi i själva verket mindre utrymme för resultat.
Det här är alltså en appell till långsamheten. Istället för att skynda mot nästa mål: investera i relationer, som leder till bra kommunikation, som i sin tur leder till koordinering och därmed effektivitet. Kanske får jag vara så förmäten att jag vågar föreslå ett nytt motto? Results over rapidness!
Stay gr8!
Av: Micke Darmell, föreläsare & författare inom möteskultur och en sund digitalt arbets-& privatliv.
Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna möteskultur.