Stim har en mängd olika licenser. För att göra det enklare för kunderna har Stim paketerat licenserna utifrån verksamhetsområden i sin webbshop, med titlar som exempelvis ”Musik på jobbet”, ”Butik”, ”Servering” och ”Livemusik” m.m.
– Licenspaketen är framtagna för att passa olika verksamheter och den musikanvändning våra kunder har. Finns inte det man söker går det alltid bra att ringa oss.
Licenserna täcker alla olika typer av genrer och musik från hela världen.
– Det är det som är så bra, med en Stim-licens är att man får spela vilken musik man vill, säger Jonatan Roos. Vi har systersällskap över hela världen. Spelas exempelvis tysk musik så skickar vi pengarna till GEMA (Society for Musical Performance and Mechanical Reproduction Rights)
som är vår motsvarighet där. Andra länder gör samma sak. Spelas svensk musik i USA så skickar de pengarna till oss och sedan fördelar vi dem
En licens för exempelvis en restaurang är baserat på antalet platser och hur ofta det är öppet. Medan för kontor och andra liknade typer av verksamheter finns en mer generell licens.
– Bolag med över 40 anställda brukar ha licensen som kallas ”musik på jobbet”, säger Jonatan Roos. Den täcker musikanvändningen för alla anställda och evenemang, event och konferenser för upp till 300 personer.
Licenserna betalas löpande och avgiften beräknas månads- eller kvartalsvis. Enstaka event med till exempel livemusik redovisas i efterhand.
– Man fyller i vilken typ av musik som spelades, antal deltagare och huruvida det togs entré eller ej. Var det livemusik ska det finnas med uppgifter om vilka artister som uppträdde.
När det gäller mässor ser det lite ser det däremot lite annorlunda ut.
– För mässor har vi centrala avtal, säger Jonatan Roos. De betalas av mässan för att underlätta för utställarna.
Vad händer om ett företag missar att skaffa licens?
– Företag som använder sig av musik utan licens bryter mot upphovsrättslagen, säger Jonatan Roos. Men oftast beror det på okunnighet. Det kan vara så att de haft livemusik utan licens. Vi brukar då höra av oss och så skrivs licensen i efterhand. Det mesta går att lösa utan att det hamnar i domstol.
Vad är den vanligaste frågan som ni får?
– Den är vad som är skillnaden mellan Sami och Stim och om båda licenserna krävs. Svaret är ja, spelar man musik på ställen som inte är privata behövs det licens både med Sami och Stim. Sami representerar enskilda artister och Stim låtskaparna.
Fakta om Stim:
Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM), grundades 1923
Bevakar upphovsrätten för musikverk
Firar 100 år jubileum 2023.
Har 100 000 anslutna medlemmar i Sverige.
Av Karin Urbina Rutström