– Vår bedömning är att säkerheten behöver ökas, säger Magnus Fredriksson säkerhetsexpert på PRISMA Security. Främst eftersom samhället i stort vill undvika att något liknande sker igen. Tillträdet behöver exempelvis begränsas på ett eller annat sätt, likaså vad individer kan ta med sig.
Under senare delen av hösten meddelade Almedalsrådet att det pågick diskussioner kring vilka åtgärder som kan öka beredskapen inför kommande evenemang. Region Gotland lät meddela i december till TV4 Nyheterna att samtliga riksdagspartier kommer att medverka 2023. Då det anses viktigt att hot och hat inte ska få tysta ned det demokratiska samtalet.
– Almedalsveckan och andra öppna tillställningar fyller en viktig funktion i ett öppet samhälle där medborgare kan möta politiker och ledare på nära håll, säger Magnus. Men det öppna formatet gör att det krävs mycket tid och resurser för att uppnå rimlig nivå på bevakning och säkerhet. Det är en balansgång och det behövs göras löpande bedömningar och riskanalyser.
Under senare år har hot mot journalister och personer i ledande positioner ökat på sociala medier. Har det påverkat säkerheten på offentliga platser?
– Det är svårt att bedöma, säger Magnus. Men vi upplever att samhällsklimatet i många avseenden är hårdare än för några år sedan. Tills viss del tror vi att det drivs av social media och ett ökat fokus på individen.
Det börjar bli allt vanligare att företrädare för stora organisationer, myndigheter eller företag utsätts för hot och hat på sociala medier. Vad kan arrangörer själva göra för att se till att inte hot och hat ska stoppa människor från att delta i samhällsdebatten.
– En god ambition för den som arbetar med bevakning är att prata eller i vart fall notera alla besökare, exempelvis i en entré.
Finns det något som bör undvikas?
– Ett av de mer generella svaren är att man bör undvika att vara själv eller ensam.
Personskydd kan vara ett sätt att öka personsäkerheten vid större evenemang. Men hur pass omfattande bör ett personskydd bör vara och ska det innefatta flera personer?
– Beroende på vilken typ av företag eller organisation det är finns det förmodligen goda skäl att öka säkerheten i vissa situationer, säger Magnus.
– Omfattningen av ett personskydd måste bedömas från fall till fall. Det är få personer som har nytta av personskydd dygnet runt. Det är också viktigt att tänka på att personskydd är ansträngande för den som skyddas, däremot bör riskanalyser och planering göras noggrannare av arrangören och vikten av att ändra vanor och beteenden ska inte underskattas jämfört med ett ökat skydd.
Det kan vara svårt att veta hur lång tid i förväg en arrangör eller bör förbereda sig när det gäller säkerheten för att delta vid Almedalsveckan eller liknande evenemang. Men Magnus menar att säkerhetsfrågor som är något som måste ingå i arbetet med arrangemang.
– En arrangör behöver arbeta med säkerheten hela året, både genom utvärdering och planering framåt, säger Magnus. Vi har exempelvis här på PRISMA Security en evenemangsavdelning som arbetar med dessa frågor året runt tillsammans med våra kunder.
Steg i en riskanalys
Se över vilka aktiviteter som behövs analyseras särskilt. Den kan gälla känsliga frågor eller uttalande i en fråga som kan uppfattas som negativt eller kontroversiellt.
Kolla upp om det finns information som behöver samlas in eller om det finns behov att rådgöra med en sakkunnig för att se över säkerheten vid ett arrangemang.
Gör en översyn kring åtgärder som kan vidtas för att minska risker, exempelvis var och när är det störst risk för att du bli utsatt för ett påhopp eller angrepp.
Se över vilka möjligheter till skydd det finns vid en hotfull situation och vilka möjligheter det finns att larma och snabbt få hjälp om något skulle hända.
Tänk också på att hotfulla situationer kan ha sin upprinnelse i händelser som ligger långt tillbaka i tiden.
* Källa MSB.
Handbok i personliga säkerhet: Klicka här!
Av: Karin Urbina Rutström