För att du ska må bra är det en förutsättning att du lyckas uppnå balans i ditt liv. För att detta ska vara möjligt behöver du veta var din gräns mellan prestation och vila går i olika perspektiv: under arbetsdagen, veckan och året – men även totalt sett i ditt liv. När, var och hur presterar du? När, var och hur återhämtar du dig? Gränslöshet utmanar oss här. Finns det inga gränser är risken stor att återhämtningen uteblir och din låga brinner ut.
Integrerare eller segmenterare – vem är du?
Studier visar att hur vi förhåller oss till och klarar av att må bra under gränslösa arbetsförhållanden varierar stort mellan olika individer, men man har kunnat ringa in två ytterligheter i preferenser när det gäller gränskontroll. Man talar om segmentering i kontrast till integrering.
Integreraren trivs med att blanda sitt arbete med sitt privatliv, är gärna alltid uppkopplad och har inga problem med att arbeta under semesterledigheter. Denna personlighetstyp är, ur hälsosynpunkt, som klippt och skuren för det gränslösa livet.
Segmenteraren, som mår bäst då det finns tydliga ramar, har dock svårare att uppnå en tillfredsställande balans i det gränslösa. Hon eller han upplever frustration av att inte kunna stänga ner och känna sig klar. Stress fortsätter att pumpa i kroppen och möjligheterna till återhämtning försämras.
I praktiken placerar vi oss någonstans mellan ytterligheterna och hur mycket vi påverkas kan skilja sig åt i olika sammanhang. På arbetsplatsen handlar det mycket om hur våra egna gränspreferenser förhåller sig till kollegornas, dito i kombination med de normer som gäller på arbetsplatsen. Är du i grunden en segmenterare krävs det mycket av dig för att du ska anpassa dig till helt gränslösa förhållanden. Och är du en integrerare som samarbetar med personer med ett stort behov av kontroll uppstår friktion.
Förståelse för olika typer skapar framgång
Nyckeln till framgång enligt dessa studier ligger i kunskap om och förståelse för skillnaderna så att vi kan anpassa oss själva i förhållande till omgivningen. Integreraren må ha relativt enkelt att förhålla sig till gränslösa förhållanden, men i samverkan med andra krävs alltså anpassning. Integrerarens verklighet kan också se helt olika ut för den som lever ensam och den som har familj. Familjelivet ställer högre krav på anpassning och struktur, vilket kräver mer planering av såväl privatliv som arbete.
När vi nu står inför ett helt nytt decennium kanske det är ett bra läge för dig att lägga lite eftertanke på hur ditt liv ser ut när det kommer till gränslöshet och i vilka sammanhang utmanas du när det kommer till detta? Vad behöver du göra för att anpassa dig efter de förutsättningar som finns? Ta gärna upp frågan med dem du lever och samarbetar med och skapa förståelse för varandras olika syn. Kanske kan ni därefter skapa överenskommelser för hur ni ska ha det för att det ska fungera för alla. För att uppnå balans behöver alla ta och ge.
Anna Zetterberg är författare och prestations- och motivationskonsult. Hennes mission är att hjälpa fler människor att oftare kunna känna sig nöjda när de checkar ut från dagens jobb. Anna är aktuell med hennes andra bok ”Stressa hjärna – gör stressen till en positiv kraft”. Läs mer om Anna på www.motive.se.