Att gå från att vara Executive Assistant till att bli chef över dina kollegor är kanske något av det svåraste du kan göra. Att navigera en hotell- och konferensverksamhet genom en pandemi och på bara ett år bli bäst i klassen och i våras erhålla priset ”Årets hotellrestaurang” är också en bedrift.
Nyfikna på Kadi Upmark, vd på Vår Gård tar vi oss en tur till Saltsjöbaden utanför Stockholm för att prata mer om hur hon leder verksamheten, hur hon ser på de utmaningar hon och verksamheten tagit sig igenom och om målet att ta hem en stjärna i Guide Michelin!
Låt oss börja med dig och din roll som vd. Du blev chef över dina kollegor?
– Ja, det stämmer. Jag satt som Executive Assistant och så dök möjligheten upp och jag blev tillfrågad om jag ville hoppa på vd-rollen. Jag var tveksam först, men idag är jag otroligt glad över att jag tog steget. Det är nio år sedan nu.
Hur är du som chef?
– Jag tror starkt på att vi människor alltid kan utvecklas. För mig handlar ledarskap inte om att vara bäst i det jag gör, utan om att inspirera andra till att våga försöka, göra misstag och växa genom erfarenheter. Jag ser varken mina egna eller andras förmågor som något statiskt, utan som något som formas och stärks över tid genom nyfikenhet, träning och vilja. Jag tror på kraften i nyfikenhet och visioner – men ännu mer på modet att utmana våra egna perspektiv. Först när vi vågar tänka om, ser vi de nya vägarna framåt och uppåt. Jag hoppas jag inspirerar mina kollegor och andra i branschen.
Och hur bygger du ditt team?
– Jag inspirerar, men behöver också inspireras. Därför omger jag mig med människor med driv, nyfikenhet och förmåga att skifta perspektiv. Utveckling tar tid och kräver både uthållighet och vilja att vara en del av processen. Hos oss står inget still – vi är i ständig rörelse, alltid på väg mot nästa förbättring.
Kompetens i all ära, men det viktigaste är ändå att våga vara människa. Att se sig själv, förstå sin roll och bidra till helheten. När vi vågar gå på djupet med det arbetet, bygger vi tillit och verklig styrka. Jag vill veta vem du är för att kunna coacha och stötta, precis som jag själv behöver utvecklas och få feedback. Det är då vi blir som starkast – tillsammans.
Du uppmuntrar till att våga ge chefen feedback …
– Verkligen! Men det är svårt att få personer att våga ge feedback uppåt. Vi jobbar på det och personligen uppskattar jag att få feedback. Det hjälper mig att se nya perspektiv, vässa mina styrkor och slipa på mina svagheter och upptäcka sådant jag själv kanske inte har lagt märke till. Därför tror jag starkt på coachning och mentorskap.
2019 hade ni precis valt att storsatsa och så kom pandemin. Berätta!
– Ja, det stämmer. Vi hade beslutat att Vår Gård även skulle öppna upp sin verksamhet mot privatmarknad och därmed bredda erbjudandet som fram till dess enbart bestått av övernattningskonferenser och ett och annat bröllop.
Nu skulle vi satsa och satsa långsiktigt. Rummen skulle konverteras från enkelrum till dubbelrum och miljöer skulle anpassas för både konferens och privat. När pandemin kom valde vi att hålla vårt fokus på att bygga om, bygga till och renovera.
Ni nyttjade tiden väl …
– Vi klarade pandemin tack vare lokalbefolkningen, vi blev Saltsjöbadens vardagsrum. En trygghet som uppskattades då men som nu blivit en stark lojalitet. Idag har vi en stark position inom både konferens och hotell och uppskattas av gästerna för vår varma service, vår höga kvalitet samt bredd på mat och dryck. Vi har eget bageri och ett lunchcafé, och både lokalbor och internationella gäster har hittat till får finkrog Villa Skärtofta.
Skulle du säga att du är annorlunda som vd med anledning av din bakgrund som Executive Assistant?
– Jag tror inte att det gör mig till en bättre eller sämre vd, men det har format mig. Som Executive Assistant lärde jag mig värdet av struktur, disciplin och respekt för tid – något som sitter djupt i mig än i dag. Jag gillar när möten är effektiva och leder framåt, och jag uppskattar förberedelse lika mycket som reflektion.
En viktig lärdom är att kunna delegera. Som vd handlar min roll om att skapa förutsättningar för andra att lyckas – inte att göra allt själv. Brist på tillit är farlig mark.
Jag är tacksam för åren som Executive Assistant. De lärde mig vad gott ledarskap kräver – och hur man organiserar sig för att få tid över till annat, till livet. Balans är nyckeln i jobbet som i allt annat.
Du hade själv en mentor och ett starkt stöd från en person i ledningen när du blev vd. Hur ser du på mentorskap?
– Mentorskap är oerhört viktigt. Att ha någon som hjälper dig att skifta perspektiv, filtrera och navigera är ovärderligt. Vi behöver alla stanna upp ibland och se var vi står – det är en del av utvecklingen.
Jag ser det som ett sundhetstecken att ta hjälp, oavsett om det handlar om en mentor, coach eller psykolog. Det visar att man tar sitt ledarskap på allvar. Själv fyller jag regelbundet på med externa perspektiv – det håller mig skarp och ödmjuk.
Fem år framåt – var ser du dig själv och Vår Gård då?
– Om fem år är vi ännu starkare som team och fortsätter växa – både som människor och med vår verksamhet. Vi utmanar varandra, men stöttar också när livet kräver det. Vi är nyfikna, modiga och trygga i förändring.
Jag ser också att Vår Gård är ett självklart resmål – och ja, Villa Skärtofta har då både fått och behållit sin stjärna i Guide Michelin!
Och avslutningsvis, om du fick välja en mentor idag, vem skulle det vara och varför?
– Jag bär redan med mig många mentorer – människor som guidat mig både i livet och i yrkesrollen. Min tonårsdotter, som ständigt ger mig nya perspektiv, och äldre vänner som påminner mig om vad som verkligen betyder något. Styrelsen med sin kompetens har förstås också varit värdefull i vår utveckling och jag är alltid öppen för nya influenser. Jag vet att det finns många där ute som skulle kunna utmana mig och stärka min förmåga att driva utvecklingen här vidare!
Mer om:
Kadi Upmark på LinkedIn
Vår Gård är en historisk mötes- och hotellanläggning från 1920-talet vid havet i Saltsjöbaden, strax utanför Stockholm. Anläggningen erbjuder konferenser, event, restaurang, hotell och upplevelser – med ett starkt fokus på hållbarhet och mänskliga möten.
Foto: Paulina Westerlind (tv) och Vår Gård (th)




