Nina Sommerfeld, specialistläkare vid Sveriges första klimakteriemottagning, Noonakliniken, är en av föreläsarna. Hon betonar de stora bristerna i vården kring identifiering och behandling av klimakterierelaterade besvär.
– Många kvinnor har besvär som varken de själva eller deras läkare har identifierat som klimakterierelaterade. De bollas ofta runt i vården några varv innan de till slut träffar en intresserad och påläst gynekolog som kan hjälpa dem vidare. Det är inte en jämställd vård. Så ska det inte se ut 2024, säger Nina Sommerfeld.
Vetenskapsjournalisten Katarina Wilk, som har personliga erfarenheter av klimakteriebesvär, kommer också att tala på mässan. Hennes bok ”På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet” belyser hur klimakteriet påverkar hjärnan, en aspekt som ofta glöms bort.
– Den vanligaste missuppfattningen om klimakteriet är att det drabbar kvinnor i 50-årsåldern och börjar när mensen upphör. Klimakteriet är en process med tre olika faser som kan pågå i 5–15 år, och det är förklimakteriet – förmenopausen – som är den mest turbulenta perioden. Det här är något vi måste prata mer om och öka kunskapen kring, säger Wilk.
Enligt Wilk leder den bristande kunskapen om klimakteriet till feldiagnosticering, vilket i sin tur har lett till en överförskrivning av antidepressiva läkemedel till kvinnor i 40-årsåldern.
– Internationell forskning har till exempel påvisat samband mellan sömnbesvär och östrogennivåerna i kroppen. Här ligger svensk forskning efter. Jag hoppas att Allt för Hälsan kan bli en plattform där vi kan förändra narrativet kring klimakteriet, säger hon.
Mässan inkluderar också andra föreläsningar, såsom Åsa Melins ”Förbrukad, utmattad eller bara i förklimakteriet?” och Ida B Olssons ”Jobba med, inte mot dig själv och din cykel”.
Allt för Hälsan arrangeras parallellt med Sthlm Food & Wine, och besökarna har tillgång till båda evenemangen på samma biljett.