Elisabeth Haglund: Att ständigt utvecklas och se möjligheter – även under en pandemi
Elisabeth Haglund började sin yrkesbana på sina föräldrars hotell och har sedan dess jobbat inom hotell och restaurang. Det är något som fortfarande driver henne – att skapa upplevelser och få göra något bra för andra människor. Hon har jobbat på Hotel Tylösand i drygt 35 år och varit VD i 20 av de åren. Elisabeth har hunnit med mycket under sin karriär på Hotel Tylösand, både toppar och dalar. Men trots att hon hunnit uppleva mycket under sina år på Hotel Tylösand så finns det inget som påverkat verksamheten så mycket som coronapandemin. Hon minns tydligt den tisdag i mars förra året när de förstod att pandemin skulle slå hårt mot branschen. Hela hotellet var bokat några nätter framöver men det blev snabbt avbokat, den första stora avbokningen av många som skulle följa framöver. Elisabeth tog tillsammans med styrelsen snabbt ett beslut om att dra i handbromsen. De pausade byggplaner, införde inköpsstopp och hon fick för första gången varsla personal om uppsägning. De fick lägga mycket tid på att informera och kommunicera, både mot gäster och personal. Elisabeth inledde varje morgon med möte tillsammans med sin styrgrupp för att hålla sig uppdaterade och kunna vara flexibla. Samtidigt som hon bollade styrelseuppdragen, där framför allt VISITA spelade en viktig roll för att informera och hjälpas åt inom branschen. På Hotel Tylösand fick de snabbt anpassa sig, ändra schema och lära personal att jobba där det behövdes. Telefonerna gick varma, med gäster som frågade om råd kring bokning och riktlinjer.
– Vi bestämde oss tidigt för att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och restriktioner. Det har inte varit så lätt för alla att förstå restriktionerna, så vi har behandlat varje bokning individuellt och försökt hjälpa gästerna genom att informera, berättar Elisabeth.
Privatmarknaden var viktig under pandemin
Elisabeth tror att deras starka position på privatmarknaden var avgörande för att klara sig genom pandemin. Hon berömmer personalen som snabbt lärde sig nya ansvarsområde och var flexibla under den tuffa tiden. Elisabeth menar att pandemin är den största utmaningen hon varit med om under sina år som VD men trots den tuffa tiden så tycker hon att det varit en spännande utmaning. Många i hennes personalstyrka har lärt sig ett yrke till och hon tror att det senaste året skapat en större flexibilitet och förmåga att hjälpas åt inom organisationen.
– Personalen har varit fantastisk, utan deras hjälp och medverkan till att arbeta där det behövs och göra andra arbetsuppgifter, så hade det aldrig funkat. Sen har vi också ägare som varit väldigt stöttande som hjälpt till och varit goda rådgivare.
Under året har de fått planera om många gånger och under sommaren så har de bytt ut den sedvanliga after beachen till Sommarchill. Istället för ett stort folkhav på Solgården så har de haft livespelningar med Per Gessle, något som blev väldigt uppskattat. Hotellbeläggningen i juli är den bästa någonsin och hösten ser ljusare ut. Elisabeth tror att de nya formaten de haft i sommar kommer att finnas kvar, men gärna i kombination med de traditionella sommareventen.
Att utvecklas och se möjligheter
Hösten ser ljus ut för Hotel Tylösand och det finns möjlighet att boka in sig på företagsevent för de som inte gjort det än. Elisabeth ser det senaste året som en utmaning och att hon blivit en erfarenhet rikare. Hon tror på att ständigt utvecklas och hennes drivkraft ligger i att vilja mer och vara framåtlutad, som hon själv beskriver det. Att se möjligheter, leda med tydlighet och struktur men ändå med humor, är viktigt för henne. Elisabeth ser stora möjligheter för Hotel Tylösand och har under sina år som VD lärt sig hur viktigt det är att ständigt tänka framåt, det är en drivkraft som aldrig slocknat. Elisabeth vill fortsätta att bli bättre, lära sig mer och skapa de upplevelser som människor vill längtar efter.
– Jag har under mina år som VD fått utveckla hotellet tillsammans med ägare, styrelse och personal på ett sätt som är oerhört stimulerande. När man har en omgivning som hellre säger ja än nej är det spännande och det finns det hur mycket möjligheter som helst.
Korta frågor:
Ålder: Fyller snart 64
Född: I Kalmar, uppvuxen i Ulricehamn
Bor: Halmstad
Gör: VD på Hotel Tylösand, Styrelsemedlem i VISITA, Svensk turism och BFUF.
Vad läser du just nu?
Jag har precis påbörjat en bok om biohacking eftersom vi håller på att utveckla vårt spa, jag vill försöka få in det i konceptet.
Vilken insikt eller lärdom har varit viktig för dig under din karriär?
Jag försöker verkligen att se möjligheterna och så tycker jag det är kul med utmaningar, jag går igång på det.
Om du fick göra om din karriär, vilket jobb skulle du börja med och varför?
Jag hade börjat om på samma sätt, med ett jobb inom hotell och restaurang.
Vad har du för motto?
Jag tycker att humor är en viktig egenskap och jag tror att kombinera det med att se möjligheterna så har man hälften vunnit.
Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
Jag är utbildad sommelier, det är det nog inte så många som vet om mig.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag spelar golf, jag tycker om att träna och röra på mig. Mina intressen är hotell och restaurang så jag äter gärna god mat, dricker vin och förkovrar mig på olika sätt.
Var ser du dig själv om tio år?
Jag tror att jag på något sätt har ett engagemang i branschen även om jag inte jobbar med det jag gör idag.
Vad gör du en typisk söndag?
På sommaren så är jag antagligen på golfbanan, annars så reser jag en del men om jag är hemma så tar jag en långpromenad vid havet och äter god middag med vänner.
Av: Lovisa Wallin