Vilken är egentligen den bästa kosten både ur ett hälso- och miljöperspektiv? Kanske gissar du GI, vegankost eller 5:2? Men faktum är att svaret är ingen av dem. Istället är det medelhavskost, DASH-dieten och att vara flextarian som toppar listan.
Varje år låter U.S News & World Report en panel av amerikanska hälsoexperter ranka de bästa dieterna. För att bli högt rankad måste en diet vara relativt lätt att följa, näringsrik, säker, fungera effektivt för viktminskning och förebygga diabetes och hjärtsjukdomar.
De bästa allround-dieterna 2020 enligt experterna;
#1 Medelhavsdieten
För tredje året i rad tar medelhavsdieten hem segern. Medelhavskosten innehåller mycket frukt och grönt, fisk, bönor, bra fetter från exempelvis nötter och oliver men begränsat med rött kött, socker, mejeriprodukter och mättat fett. Många studier visar att kosten kan förebygga sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer och åldersrelaterade sjukdomar i hjärnan. Dessutom förebygger den övervikt. Dieten är även enkel att följa och kosten är klimatsmart.
#2 DASH-dieten
DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension och är egentligen en kosthållning med avsikten att sänka högt blodtryck. I huvudsak äter man livsmedel som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och mejeriprodukter med låg fetthalt. Det dessa livsmedel har gemensamt är att de är rika på kalcium, kalium, fibrer och protein, vilka alla hjälper till att hålla blodtrycket nere. Enligt dieten ska man dock vara försiktig med salt och socker. I studier har man sett att dieten kan sänka blodtrycket på bara några veckor.
#3 Flexiterian
Att vara flexitarian innebär att man är en flexibel vegetarian som huvudsakligen äter vegetariskt med mycket grönsaker, bönor och fullkorn. Men man äter kött och fisk ibland, men med måtta. Som flextarian behöver man alltså inte avstå från något, däremot lägger man till mer av vegetariskt protein och man äter hel-vegetariskt åtminstone några dagar i veckan. Forskning visar är detta ett bra sätt att hålla koll på vikten och att vegetarianer i regel väger 15 procent mindre än icke-vegetarianer. Studier visar även att flexitarianer väger mindre än köttätare.
Här kan du ta del av hela listan.
… och här är dieterna du ska undvika
Enligt expertpanelen är det några dieter som inte är att rekommendera. Det är främst dieter som går ut på att begränsa kolhydraterna till ett minimum, däribland keto-dieten och Dukan-dieten. Både dessa dieter går ut på att kroppen ska hamna i så kallat ketos.Det betyder att kroppen lägger in en överväxel när det gäller att bränna fett. Experterna menar att dieterna är svåra att följa över tid samt att det saknas långtidsstudier över hur den påverkar kroppen. Att drastiskt dra ner på kolhydraterna kan också ge biverkningar som illamående, yrsel och trötthet, särskilt i början av dieten. För vissa kan ketos dock fungera bra som en kort och tillfällig kickstart för att gå ner i vikt, menar experterna.
Källa: U.S News & World Report och MåBra