Almedalsveckan i Visby är tillbaka men hur ser programmet ut? Är det några förändringar jämfört med före pandemin och hur hanteras säkerheten?
Senaste gången Almedalsveckan ägde rum fysiskt var 2019. 2020 ställdes den in och 2021 var den helt digital och blev mer tillgänglig än någonsin när 409 arrangörer bjöd på drygt 719 digitala evenemang via Almedalsveckan Play.
Nu är vi nyfikna på årets upplägg och ringer upp Mia Stuhre, ansvarig projektledaren för Almedalsveckan, för att kolla läget.
Årets Almedalsvecka, viktigare än någonsin
Almedalsveckan har alltid varit en symbol för demokratin, säger Mia. Och med det som pågår i Ukraina känns Almedalsveckan viktigare än någonsin! De senaste två åren har vi jobbat mycket strategiskt för att på bästa sätt stärka arrangemanget som en demokratisk mötesplats.
Luftigare ytor och med säkerheten överst på agendan
Nu får vi samlas igen efter pandemin och vi förutsätter att vi kan genomföra arrangemanget som planerat, säger Mia. Tälten kommer stå luftigare och våra ”riddare” kommer även i år finnas på plats och uppmuntra besökarna att hålla lämpliga avstånd. Vad gäller det säkerpolitiska läget har vi mycket samråd med polisen och beredskap- och säkerhetsenheten, berättar Mia. Vi gör allt vi kan för att skapa ett tryggt och säkert arrangemang. Vi kan även ställa om till helt digitalt om vi skulle behöva.
Aktuella teman som speglar samhället
Möjligheten att anmäla sig som arrangör är öppen sedan en dryg månad tillbaka. Det är lite tidigt att säga om det är några teman som kommer sticka ut just i år, säger Mia, men Almedalsveckan brukar alltid spegla det aktuella samhällsläget. Förra året var det mycket sjukvårdsfrågor. I år kanske det blir fokus på försvar, säkerhet och energiförsörjning.
55 000 visningar på fem dagar
Mia berättar att de inför förra årets helt digitala Almedalsvecka var lite oroliga att folk inte skulle hitta in till Almedalsveckan Play. Men det gick bra och sajten hade drygt 55 000 visningar under själva Almedalsveckan och det har ökat allt eftersom då sajten med förra årets program stängs först nu i slutet av april. I mitten av juni öppnas den igen med årets program. Webbinarierna får börja sändas först från och med 3 juli.
Almedalsveckan Play ingår och ger ökad räckvidd
Redan 2019, före pandemin, när vi hade runt 3 700 evenemang inbokade, spelades omkring 1 000 av dem in och sändes digitalt, berättar Mia. Då spred arrangörerna själva sina sändningar på olika sätt. Med Almedalsveckan Play samlar vi de digitala eventen på ett ställe och den är tillgänglig för alla arrangörer och besökare utan kostnad. Den är en fantastisk källa för kompetenspåfyllnad och ligger dessutom uppe nästan ett helt år!
Jag hoppas att många kommer utnyttja den här möjligheten och spela in sina event. Det finns så många fördelar, menar Mia. Du når ut brett, ditt event får ett längre liv och du kan använda filmerna efteråt i din kommunikation. Det är inte så viktigt hur du gör det. Det kan vara att filma talarna rakt upp och ner eller så satsar du på mer interaktion. Båda funkar, menar Mia.
Mot en fossilfri och enklare Almedalsvecka
På sikt ska Almedalsveckan bli helt fossilfri och därför har man från och med i år valt att helt skippa den tryckta programkatalogen. Programmet finns istället i appen eller på hemsidan.
Under de två åren då Almedalsveckan inte kunnat genomföras som vanligt har Region Gotland tillsammans med besöksnäringen tittat över hur de kan göra det lättare för besökarna med bland annat enklare avbokningsregler för ökad flexibilitet.
I sfären mellan jobb och semester har du tid för samtal
Hur ser då Mias vision ut av den perfekta Almedalsveckan 2022?
Jag hoppas på känslan av fem avslappnade dagar i sfären mellan jobb och semester där du har tid att stanna upp och samtala, säger Mia. Jag skulle vilja att när de som besökt Almedalsveckan sammanfattar den ska säga, oj vad många intressanta möten jag hade! Jag hade möjligheten att träffa de jag ville träffa, men också dem jag inte ens visste om att jag ville träffa! Sen får det förstås gärna ingå sol och 23 grader, säger Mia.
Anmäl dig till informationsträffen 16 mars
Är du nyfiken på vad det innebär att delta? Då ska du anmäla dig till Almedagen, en informations- och inspirationseftermiddag på Clarion hotell i Visby samt via Zoom nu den 16 mars, klockan 13.30 – 16.30. Då är både erfarna Almedalsambassadörer och nya nyfikna deltagare varmt välkomna, avslutar Mia.
Snabbfakta Almedalsveckan
- Äger rum i Visby och digitalt 3–7 juli 2022
- Anmäl om du vill delta med ett arrangemang här.
- Årets officiella program finns på:
Programwebben
Appen Almedalen Just Nu - Almedalsveckan Play – här hittar du de olika webbinarierna så fort arrangörerna lagt upp dem.
- Tider och dagar för partiledartalen här.
Ha koll på läget med Almedalsveckans nyhetsbrev – anmäl dig här