Många tror att ergonomi handlar om att sitta rätt på en kontorsstol och ha bra belysning med datorn och skrivbordet i rätt höjd utifrån din kropp. Anders Jansten, naprapat och ergonomikonsult vid Adolf Fredriks Fysiocenter, menar att att det visserligen är en bra grund, men inte tillräckligt, och att det är ett gammaldags tänk.
– Numera vet vi att det är att man har varierande arbetsställningar och rör på sig under dagen som är det viktiga för att undvika belastningsskador. Jag brukar säga att ”next position is the best position”. Det viktiga är att hela tiden ändra läge. För de flesta kräver det en beteendeförändring, säger Anders.
Här är Anders ergonomiska tips för den den stillasittande ledningsassistenten;
1. Börja med att förstå hur kroppen fungerar
För att få till en beteendeförändring är det viktigt att du förstår kroppen påverkas av att vara i olika arbetspositioner. Vad händer i ryggen ryggen, musklerna, diskarna och ligamenten när du spänner dig och inte varierar din arbetsposition tillräckligt?
2. Stå upp!
Ha som mål att stå upp halva arbetsdagen. Om det känns ovant kan du börja med färre timmar för att låta kroppen vänja sig. Att stå upp är mycket skonsammare för ryggen än att sitta ner.
3. Variera position
Passa på att ta en kort promenad om du får ett telefonsamtal eller lägg dig ner i en skön soffa. Ta flera mikropauser under dagen, helst varje halvtimme, för att röra på kroppen. Tro inte att du kan sitta still hela dagen bara för att du har en bra sittställning!
4. Använd balanskudde för varierad arbetsställning i hemmakontoret
Jobbar du hemifrån ibland? Oftast har man inte en kontorsstol utan någon form av köksstol och då kan man lägga en balanskudde på den, för då blir det automatiskt så att man varierar sin arbetsställning.
5. Låt en ergonom göra en arbetsplatsgenomgång
Med små förändringar kan man få stor effekter. En ergonomisk arbetsplatsgenomgång är en tjänst som inte är särskilt dyr och ofta besparar företaget dyra inköp av ergonomiska hjälpmedel.