– Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att det är hållbart hela vägen när de bokar via oss, de ska inte själva behöva kolla upp vilka anläggningar som är bra alternativ utifrån hållbarhet. Därför är vi också väldigt måna om att anläggningarna är miljöcertifierade enligt våra höga kvalitetskrav men också delar vår vision vad det gäller att bredda hållbarhetsarbetet utifrån de Globala Målen i Agenda 2030, säger Michael Schüller, vd för Svenska Möten.
Svenska Möten breddar nu arbetet med hållbarhet till att omfatta alla de Globala Målen i Agenda 2030. Ett arbete som engagerar alla Svenska Mötens medlemsanläggningar och det handlar om satsningar både i det stora och i det lilla.
– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och jobbar vi sedan tillsammans kan vi göra verklig skillnad, säger Sebastian Tarkowski på Fagerudd, en av Svenska Mötens medlemsanläggningar.
Idéerna och initiativen kommer från medlemsanläggningarna, både via Svenska Mötens hållbarhetsråd och genom engagemang lokalt på anläggningarna. Dessa idéer och initiativ trycks upp i organisationen och sprids sedan vidare och inspirerar andra.
– Det pratas ibland om Green Wash, men här skulle man faktiskt kunna prata om ”Green Push”, fortsätter Michael.
Några exempel på initiativ som genomförts är bland annat en kockutbildning med fokus på hållbara menyer, solparker intill anläggningarna, rutiner för att minska samt återanvända matsvinn genom att som exempel använda rotfruktsskal i soppor och kaffesump i vinodlingar, säkerställa att underleverantörer har kollektivavtal, ökat utbud av växtbaserade råvaror, reducera plastanvändningen, bidra till att minska ungdomsarbetslösheten med mera.
– Om man sammanställer alla aktiviteter som vi tillsammans gör inom Svenska Möten så täcker vi alla de Globala Målen. Jag tror faktiskt att man skulle kunna säga att vi har branschens bredaste hållbarhetsarbete, avslutar Michael.