Tusentals personer råkar ut för hjärtstopp varje år i Sverige, av olika anledningar. Vem som helst kan drabbas. Hur man genomför Hjärt-lungräddning med sina egna händer – och vet hur man kopplar upp en hjärtstartare när sekunderna är dyrbara – kan vara helt avgörande i en akut situation.
Idag utbildar många företag sina anställda i Hjärt-lungräddning. Men fortfarande alldeles för få och dessutom alldeles för sällan. Det går alldeles för långsamt.
Då rekommendationen är max 12 personer i varje utbildningsgrupp som i bästa fall genomförs en gång om året, men oftast mer sällan, så behövs nya lösningar för att alla organisationer skall kunna ha en större andel av personalen som har denna livsviktiga kunskap. Speciellt när många jobbar på distans och alla inte alltid är på plats.
Nu finns en ny smart lösning där man kombinerar kunskaper från det moderna digitala klassrummet med den nödvändiga praktiska träningen på en övningsdocka som ger dig tydlig visuell feedback. Företaget bakom det revolutionerande utbildningskonceptet eHLR heter Nice To Be Alive AB och grundades nyligen av några HLR-instruktörer tagit sig an det viktiga uppdraget att hjärtsäkra Sveriges arbetsplatser snabbare och effektivare.
”Efter 25 år i branschen med traditionella utbildningar så ser jag att vi behöver öka takten om alla på riktigt skall känna sig trygga med att ha en osynlig väv av potentiella livräddare runt omkring sig. Och att man själv kan rycka in om det behövs med en trygghet och säkerhet om vad som behöver göras.”, säger HLR-experten Peter Jonsson – som enligt Reco.se har Sveriges nöjdaste kunder och medgrundare till det nya konceptet ihop med Johnny Sundin.
Lösningen är att varje kund får en smart övningsdocka som man sedan äger och kan öva på så ofta men vill.
”Utbildningen görs individuellt och tar bort alla utmaningar och vånda att få till kurstillfällen om när alla kan, inte är bortresta eller sjuka. Något som verkligen brukar kunna ställa till det för den som är ansvarig att synkronisera dessa utbildningar under året. eHLR tar bara 45 min och kan göras när som helst och var som helst vid en skärm. Dockan lånar man ut internt till varandra eller går och tränar på i vilorummet samtidigt som man tar del av det pedagogiska innehållet på skärmen med tydliga filmer, fakta, grafik, delprov och nedladdning av personligt utbildningsintyg”, säger Peter Jonsson.
”Ytterligare en fördel med eHLR är att man har tillgång till kunskapen ett helt år och kan öva både på de teoretiska kunskaperna och träna på övningsdockan hur ofta man vill”.
”För att man även skall kunna ta med sig denna livsviktiga kunskap hem så har vi också lagt in barn-HLR och hur man häver ett andningsstopp på både ett barn och en vuxen som satt i halsen”, säger Peter Jonsson.
Enligt Johnny Sundin så är det förstås bra att många företag skaffat en hjärtstartare. Men hur gör man om det är skarpt läge och man verkligen skall använda den ihop med sina egna livräddande insatser? Varje förlorad minut minskar överlevnadsgraden med 10%. Det handlar om att tänka helhet och ha både kompetens och hjärtstartare på plats. eHLR löser detta och vi hoppas alla vill vara med oss på resan att hjärtsäkra Sveriges alla arbetsplatser, säger Peter avslutningsvis. ”Det handlar om omtanke, trygghet och säkerhet”.
Mer information via denna film.
