Flera tusen personer, från studenter till chefer, har hittills provat att bubbelhoppa. Det är en metod för att bättre förstå sig själva och varandra som har utvecklats av Emma Stenström, docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.
Hon har alltid intresserat sig för gränslandet mellan olika discipliner och vad som driver innovation och kreativitet. Bubbelhoppa handlar om att få människor med olika bakgrund att lämna sin “komfortzon” och ta in varandras perspektiv.
– Det är när de får göra praktiska övningar som det blir riktigt intressant. Teorin behövs också, men övningarna och att reflektera över dem är det som gör störst nytta, säger hon.
Kurserna går för fulla hus på Handels och är populära på företag och organisationer. I våras kom succéboken ”Bubbelhoppa – en metod för att förstå andra” där hon delar med sig av forskningsrön, tips och praktiska övningar.
Vi lever i bubblor.
Utgångspunkten är att vi i allt högre grad lever i “bubblor” – vi bor segregerat, tar till oss information som bekräftar vår världsbild och umgås mest med likasinnade. Och på företag arbetar vi fortfarande ofta i stuprör. Men alla har allt att vinna på att bättre förstå varandra. Mångfald berikar och gör oss bättre rustade för framtiden.
– Det är när vi utmanar våra invanda föreställningar som vi lär oss nya saker och utvecklas, konstaterar Emma Stenström.
Tricket är att lyssna, ställa nyfikna frågor och reflektera över sina insikter.
Överbryggar klyftor i världen och på jobbet
Att medvetet överbrygga klyftor tror hon blir allt viktigare i en allt mer polariserad värld. Men också i det dagliga, inte helt friktionsfria samspelet med kollegorna på jobbet fyller den här typen av verktyg sitt syfte.
Studenterna utforskar gärna stora frågor som nationalitet, klass, politik eller religion. På arbetsplatser handlar bubbelhoppen typiskt sett om yrkesroller och avdelningar, eller om att förstå sina kunder. Men metoden kan också användas för att diskutera en specifik fråga där det finns delade meningar.
– På företag finns tydliga roller och ett gemensamt syfte, vilket är en bra utgångspunkt. De flesta inser att det finns silos och vill gärna överbrygga dem. Och det finns inget stötande eller konstigt i att uppmana personer från olika avdelningar att prata med varandra, men det är ändå intressant och kan fördjupas, säger Emma Stenström.
Bubbelhoppa-metodik kan till exempel användas för att underlätta omställningen till ett nytt normalläge efter pandemin.
– Många jobbar hemifrån och de spontana mötena i korridorer och fikarum uteblir. Då fyller metoden ett tydligt syfte, konstaterar hon.
Det behöver inte vara avancerat. Det viktiga är att man aktivt skiftar perspektiv och inser att det handlar om att föra dialog, lyssna och förstå, inte om att försöka övertala någon.
– Jag gillar att jobba med små övningar, som är rätt enkla – som att filma för att se vad kroppsspråket säger, eller fokusera på likheter innan man kommer in på olikheter. Det kan låta banalt, men i samband med en viktig fråga blir det väldigt intressant.
Kan du beskriva en bra övning?
– Ett tips är att ta en valfri fråga som är aktuell och låta alla delge sina perspektiv. Till exempel ”Alla ska jobba på kontoret” mot ”alla ska få jobba hemma hur mycket de vill”. Och så får de prata i grupper om varför de tycker som de gör och sedan redogöra för inte sin egen utan de andras ståndpunkt. Det i sig berikar, men jag tror också att det löser konflikter. Istället för att bara tänka ”de där idioterna” förstår man varandra bättre.
Varför är det här viktigt just nu?
– Vi lever i en splittrad tid, med högt förändringstryck drivet av teknikskiften, global konkurrens och politisk polarisering. Många upplever en brist på sammanhållning. Då är det extra viktigt att hitta metoder för att öka förståelsen mellan individer och grupper och lägga grunden för konstruktiva samtal.
Bubbelhoppa i tre steg
Bubbelhoppa handlar om att möta och på djupet försöka förstå de som har en annan bakgrund eller tycker och tänker annorlunda. Metoden är indelad i tre steg:
- Bli medveten om dina egna bubblor, exempelvis åsikter, drivkrafter, intressen och fördomar. På jobbet är det typiskt sett en yrkesroll eller en avdelning.
- Aktivera din nyfikenhet på någon annan. Ställ öppna genuint intresserade frågor. Intentionen måste vara att lära sig mer och förstå, inte försöka omvända någon.
- Reflektera över insikterna. Ta vara på lärdomen och dela med dig till andra om hur det kändes och vad det gav.
Emma Stenström är docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm med särskilt intresse för kreativa organisationer, kopplingen mellan kultur och ekonomi samt hållbarhet. Som föredragshållare uppskattas hon för sina oväntade grepp, djupa kunskaper och pedagogiska skicklighet. Läs mer och boka Emma Stenström här!
Bubbelhoppa är utgiven av förlaget Volante. Den ger dig verktyg för att få syn på dina ”bubblor”. Men också för att lyssna, fråga, hantera konflikter och bygga tillit för att ”hoppa” in i andras bubblor på bästa sätt. Läs mer och beställ boken här!