Att ta in en extern föreläsare på ett möte eller konferens kan vara ett sätt att beröra på djupet. En trött chef som personalen lyssnat på tusen gånger har förmodligen svårare att bidra till förändring. En extern röst väcker nyfikenhet. Även det mänskliga mötet är en viktig del, att man faktiskt ser föreläsaren stå framför en. Med föreläsningar får vi nya infallsvinklar och breddar vår kunskap. Att anlita ett proffs som kan förmedla det budskap ni vill kommunicera är en investering som lönar sig, i synnerhet om ni har gjort er hemläxa och är klara över ert syfte och mål med mötet.
3 tips inför val av talare
- Fråga dig själv vilket budskap ni vill att talaren fokuserar på och hur han eller hon kan bidra med till att förstärka den känsla ni vill att medarbetarna ska uppfyllas av. Handlar det om att inspirera medarbetarna inför en förändringsprocess eller att få säljarna att vilja ge det där lilla extra i mötet med kunden?
- För företag som planerar att arrangera en hel konferensdag med olika talare som avlöser varandra är det ett smart drag att varva interna och externa talare för bästa effekt. När en extern talare äntrar scenen tenderar åhörarna att bli mer uppmärksamma och budskapet sjunker in på ett annat sätt än om en chef eller kollega som inte är professionell talare föreläser eller håller i ett seminarium.
- Överväg alternativ till namnkunniga talare. En känd talare kan visserligen bidra till att stärka ert varumärke och attrahera kunder och leverantörer som ni gärna vill ha med på exempelvis ett kundevenemang, men en mindre namnkunnig föreläsare ofta kan göra ett minst lika bra jobb till en betydligt lägre kostnad.
Ta hjälp av Svenska Möten, så tar de fram förslag som passar just ditt möte!
Så kan föreläsare bidra till mångfald
I senaste utgåvan av Svenska Mötens konferensmagasin presenteras tre talare som kan ge ditt företag nya perspektiv inom mångfald. En blev kallad bögjävel, en växte upp som gatubarn i Brasilien och en tredje startade en teatergrupp för utvecklingsstörda. Föreläsare är inte rädda att lyfta mångfaldsfrågor – och kan ge företag helt nya perspektiv.
Det finns studier som visar att människor på en arbetsplats presterar bättre, är mer engagerade och har lägre sjukfrånvaro om det finns en kultur av mångfald och inkludering. En homogen grupp tenderar att tänka lika. En blandad grupp tänker utanför boxen och är mer kreativ och dynamisk. De bästa idéerna kommer från olika erfarenheter och grupper där man utmanar varandra.
Så kan en extern talare bidra till mångfald >>
TOBIAS KARLSSON
Bakgrund: Tobias började dansa som åttaåring och har sedan dess hunnit med att skörda internationella framgångar. Han har dessutom deltagit i 14 säsonger av tvprogrammet Let’s Dance i både Sverige, Danmark och Norge och som jurymedlem i Talang i TV3.
Föreläser om: Om de tidiga skolåren, där mobbningen löpte parallellt med en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Om hur hans homosexualitet påverkat honom och hans omvärld och om hur Let’s Dance fått drömmen att verka lite närmare.
CHRISTINA RICKARDSSON
Bakgrund: Christina Rickardsson föddes som Christiana Mara Coelho i Brasilien där hon bodde tillsammans med sin mamma i en grotta. Senare flyttade de till en kåkstad i Sao Paulo och bodde även på gatan, där de tiggde, svalt och utsattes för fysisk och psykisk misshandel. När hon var åtta år adopterades hon och hennes lillebror, mot sin och sin mammas vilja, till Vindeln i Västerbotten.
Föreläser om: Christina vill genom sitt arbete jobba för ökad förståelse för olikheter, fördomar och kulturkrockar och därmed bygga broar som skapar dialog, tolerans och öppenhet i samhället.
PÄR JOHANSSON
Bakgrund: Startade Glada Hudikteatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Resan har kantats av en mängd mentala omställningar – hos grundaren, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen.
Föreläser om: Pärs fulla övertygelse är att om man i skolan möter killar och tjejer med Downs syndrom så får man inte fördomar mot utvecklingsstörda, har man en fröken från ett annat land så blir man inte så lätt rasist. Barn som växer upp så lär aldrig någonsin ifrågasätta människovärdet, det som säger att vi alla är lika betydelsefulla, oavsett kön, hudfärg eller intelligens.