Denna artikel tar en djupdykning i hur matlagning kan stärka teamandan och samarbetet inom företag. Med inspiration från forskning vid exempelvis Uppsala universitet, undersöker vi hur delade måltider bidrar till välbefinnande och samhörighet. Vi belyser AVEQIAs interaktiva matlagningsupplevelser som en väg för företag att bygga starkare team, där den gemensamma upplevelsen av att laga och njuta av maten ger positiva effekter som sträcker sig långt bortom matbordet. AVEQIAs koncept erbjuder en miljö som främjar samtal och samarbete, vilket är fundamentalt för ett framgångsrikt team.
Kan man bygga team runt spisen?
Självklart kan man det! Välkommen till AVEQIAs kulinariska värld, där matlagningen leder till mer än bara en måltid – den blir en central del i att stärka teamandan och samarbetet inom en grupp, affärsområde eller kanske hela företaget!
Psykologisk trygghet och trivsel i arbetsmiljön har aldrig varit viktigare, så här gör vi en djupdykning i matlagningens kraft som katalysator för att bygga starkare och mer sammansvetsade team.
I en tid där vår arbetsmiljö ständigt omformas och anpassas till nya utmaningar, har betydelsen av just psykologisk trygghet aldrig varit mer framträdande. Det har heller aldrig varit tydligare att psykologisk trygghet är en betydelsefull nyckel till en företagskultur som inte bara stödjer sina medarbetare utan också tillåter dem att nå sin fulla potential. När team känner sig trygga, uppstår en miljö där risktagande uppmuntras och misslyckanden ses som tillfällen att lära.
Den här tryggheten är avgörande eftersom den främjar innovation och personlig utveckling – kärnkomponenter i ett framgångsrikt företag. Just nu, när många företag navigerar i post-pandemins arbetsvärld, (och där mångas lönsamhet påverkats av konjunktur och inflationsläget) är det viktigt att säkerställa att alla teammedlemmar känner sig värderade och fria att uttrycka sina åsikter utan rädsla för repressalier. Att prioritera och investera i psykologisk trygghet är därför inte bara rätt sak att göra för medarbetarnas välmående, det är en riktigt smart affärsstrategi som kan resultera i ökad lojalitet, produktivitet och trivsel på arbetsplatsen.
AVEQIAs interaktiva matlagningsupplevelser är utformade för att ge en fantastisk matupplevelse men också för att föda samtal och samarbete på ett otvunget och äkta sätt. Mängder av forskning på ämnet visar hur delade måltider främjar känslan av gemenskap – ett koncept känt som ”commensality”. Det är den här känslan av gemenskap som vår matlagningsaktivitet skapar genom varje omrörning i grytan, flambering eller vevtag med grönsakssvarven.
“Interpersonal sharing of food has been an omnipresent feature of human civilisation from hunter-gatherer societies to the present, both as a mechanism through which sustenance is secured and as a means to cement social relations”
Davies & Edwards
I våra välutrustade kök upptäcker deltagarna inte bara nya smaker utan också nya sidor hos varandra. Genom att laga mat tillsammans i en avslappnad och hemtrevlig miljö, undanröjer vi hierarkiska barriärer och skapar en känsla av jämlikhet och öppenhet. Vi ser gång på gång hur matlagning fungerar som en brobyggare, för samman människor och lägger grunden för en starkare arbetsmiljö där alla känner sig värderade och hörda. Här tydliggörs även nya sidor och egenskaper hos deltagarna som kanske inte alltid kommer fram i andra sammanhang.
Om du är intresserad av att uppleva denna förvandling och lära dig mer om hur du kan integrera dessa metoder i din företagskultur, följ med oss på en smakrik resa och kontakta oss på AVEQIA.
För mer information:
AVEQIA.com
Smaklig måltid och lycka till med teambyggandet!
Med varma hälsningar, Team AVEQIA